Kot je Bavčar povedal danes na novinarski konferenci v Kopru, je Istrabenz tudi zdaj, ko je zaradi nesklenitve dogovora z bankami upnicami glede sanacije družbe treba ravnati sladno z zakonom o finančnem poslovanju in upnicam pripraviti načrt za njihovo poplačilo, sposoben uspešno poslovati.

Uprava Istrabenza je, tako Bavčar, v zadnjih treh mesecih in pol, ko so potekala pogajanja z bankami upnicami o finančni konsolidaciji holdinške družbe, storila vse, da bi do dogovora prišlo. "Žal do tega ni prišlo in pred nami je pomembno, zahtevno obdobje, v katerem bo morala uprava predstaviti zahteven načrt finančnega prestrukturiranja," je poudaril.

Bavčar je prepričan, da je premoženja in dejavnosti v družbi dovolj, da bo prišlo do soglasja med upnicami in družbe glede njenega nadaljnjega delovanja. "Pomembno je izpostaviti, da je v principu vsak poskus bank, da bi poenotile svoja stališča pri iskanju rešitve za finančno prestrukturiranja holdinga, dobrodošel in ga pozdravljam," je poudaril Bavčar, ki si želi, da bi današnji dan pomenil začetek iskanja novih rešitev, ki obstajajo. "Želel bi si, da bi se banke upnice o tem zedinile," je poudaril.

Kot je še povedal Bavčar, je s položaja predsednika uprave Istrabenza odstopil zato, da bi bil dogovor med bankami upnicami lažji. Bavčar se je ob odstopu odpovedal odpravnini, funkcijo prvega moža pa bo zaradi opravljanja tekočih poslov opravljal do 15. maja. Nadzorni svet je Bavčarju naložil, da v skladu z zakonskimi roki pripravi poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja.

Bavčar je vodenje holdinške družbe Istrabenz prevzel 1. junija 2002, sedanji mandat bi mu potekel 1. junija 2013.