Maurice Jarre, oče skladatelja Jeana-Michela Jarrea, se je v svetu filmske glasbe uveljavil dokaj pozno. Preboj je doživel leta 1962, ko je napisal glasbo za film Lawrence Arabski, za katero je bil nagrajen tudi z oskarjem. Z zlatim kipcem je bil nagrajen še dvakrat – za filma Doktor Živago in A Passage to India, ustvaril pa je glasbo za še 150 filmov.

Sodeloval je z nekaterimi največjimi režiserji filmske industrije, med drugim z Davidom Leanom, Alfredom Hitchcockom, Johnom Hustonom in Luchinom Viscontijem. Jarre je pisal tudi glasbo za gledališče, balet in televizijo, vključujoč mini-serijo Jezus iz Nazareta.

V 80-ih letih je napisal glasbo za filmske uspešnice, kot so Leto nevarnega življenja (1982), Društvo mrtvih pesnikov (1989) in Duh (1990). Glasbo je prispeval tudi za Pločevinasti boben, film po romanu Günterja Grassa.

Maurice Jarre se je rodil leta 1924 v Lyonu. Študiral je tolkala in dirigiranje na pariškem Državnem konservatoriju za glasbo in ples (Conservatoire national superieur de musique et de danse). Leta 1950 je postal glasbeni vodja Theatre National Populaire, kjer je napisal glasbo za več kot 70 predstav.

Leta 1952 je debutiral na področju filmske glasbe z glasbo za kratki film "Hotel des Invalides" režiserja Georgesa Franjuja. Sredi 60-ih let se je preselil v ZDA, potlej je pisal glasbo predvsem za Hollywood.

Maurice Jarre se je štirikrat poročil in je oče Jeana-Michela Jarra, pionirja elektronske glasbe. Na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu, kjer je prejel nagrado za življenjsko delo, se je zadnjič pokazal v javnosti. "Skladatelji filmske glasbe so pogosto v senci velikih režsierskih in igralskih imen. Pri Mauriceu Jarreu je drugače - glasba za Doktorja Živaga in mnoga druga njegovs dela so vetovno znana in sodijo v nepozabno zgodovino filma," je tedaj dejal direktor Berlinala Dieter Kosslick.

Leta 2006 je Maurice Jarre pol stoletja svoje glasbene poti skupaj s sinom Jean-Michelom Jarreom proslavil z velikim koncertom pod vedrim nebom v Lyonu.