59-letni trgovec z umetninami Lawrence Salander je nagovarjal lahkoverne bogataše, med njimi tudi Johna McEnroeja, naj svoj denar vlagajo v umetnine, a jim vloženega denarja ni nikoli povrnil.

Salander, sicer nekdanji lastnik umetniške galerije, je med letoma 1994 in 2007 nagovoril investitorje, da so mu dali gotovino, on jim je pa zagotovil delno lastništvo umetniških del. Prevaranta so danes aretirali v New Yorku, obtožnica proti njemu pa je sestavljena iz kar stotih točk, med njimi sta tudi prevara in kraja.

"Prodajal je umetnine, ki niso bile njegove, denar pa je obdržal,“ je pojasnil okrožni tožilec na Manhattnu, Robert Morgenthau. Nekdanji teniški zvezdnik John McEnroe je vložil 1,5 milijona evrov, s čimer naj bi si zagotovil polovično lastništvo dveh slik Arshilea Gorkyja "Pirat I in II", a ga lahko morda pomiri dejstvo, da je njegova izguba le drobiž proti vsoti, ki ga je izgubilo podjetje Renaissance Art Investors. Podjetje tudi sicer vlaga v dela starih mojstrov, Salander pa ga je olajšal za kar 33 milijonov evrov.