Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Istrabenza, poročilo ne prikazuje vseh pomembnih in revizorju predstavljenih okoliščin glede posla. Od družbe ABC revizija zato zahtevajo, da ustrezno dopolni revizijsko poročilo in na taki osnovi izdela zaključke glede popolnosti prilog k računovodskim izkazom. Tako dopolnjeno revizijsko poročilo naj družba ABC revizija predloži koprskemu okrožnemu sodišču in poslovodstvu Istrabenza.

Družba ABC revizija ugotavlja, da Istrabenz v poslovnih knjigah za leto 2007 ne izkazuje nakupov in prodaj delnic Petrola od Zavarovalnice Triglav kot tudi ne terminskih, opcijskih in podobnih dogovorov. Istrabenz je namreč Zavarovalnici Triglav 2. oktobra 2007 posredoval pisni dokument, podpisan s strani predsednika uprave Igorja Bavčarja. Ponudba je bila dana za nakup 19.950 delnic Petrola po ceni 1000 evrov za delnico.

Istrabenz je v ponudbi, ki je veljala 90 dni, tudi opredelil pogoje nakupa. Zavarovalnica Triglav je 28. decembra 2007 potrdila sprejem ponudbe Istrabenza, in v dokumentu zapisala, da "Zavarovalnica Triglav nepreklicno in brezpogojno v celoti sprejema navedeno ponudbo, ki jo je prejela 2. oktobra 2007, v vsebini, kot je bila podana, s čimer je pogodba sklenjena".

Kot pravijo v družbi ABC revizija, bi Istrabenz tako moral posel nakupa Petrolovih delnic izkazati v bilanci stanja, saj ima višina dogovorjenega posla (19,95 milijona evrov) pomemben vpliv na resničen in pošten prikaz premoženja in obveznosti družbe, njenega finančnega položaja ter poslovnega izida.

Istrabenz je sicer revizijski družbi posredoval pojasnilo, da holdinška družba dogovorjenega posla v letnem poročilu za 2007 ni razkrila, ker naj bi šlo za nezavezujočo ponudbo, poleg tega pa po prejemu potrjene ponudbe s strani Zavarovalnice Triglav ni prišlo do podpisa ponudbe oz. izvedbe posla.

Kljub pojasnilu s strani Istrabenza revizorji, kot je razvidno iz poročila, menijo, da bi Istrabenz v letnem poročilu za 2007 moral razkriti dogovor o nakupu delnic Petrola od Zavarovalnice Triglav ter izkazati vsaj potencialno naložbo in obveznosti iz tega naslova.

V Istrabenzu v pripombah na izredno revizijo navajajo, da sta o poslu še pred oddajo ponudbe razpravljala Bavčar in predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Kocič. Kocič je takrat Bavčarja seznanil, da se za delnice Petrola zanimajo tudi drugi potencialni kupci, in od Istrabenza zahteval, da poda ustrezno formalno ponudbo, če želi uspešno konkurirati z drugimi interesenti in ponudniki. Le tako naj bi bil Istrabenzu omogočen vstop v krog resnih ponudnikov za nakup delnic Petrola.

Istrabenz je zato oddal ponudbo, ki pa jo je štel kot "formalno izražen interes Istrabenza za nakup delnic Petrola in ne kot zavezujočo ponudbo". Istrabenz je revizorju tudi pojasnil, da je bila tožba Zavarovalnice Triglav zoper Istrabenz iz naslova sklenjenega posla za nakup Petrolovih delnic vložena pri koprskem okrožnem sodišču šele 10. novembra 2008, to je po dnevu sestave letnega poročila za leto 2007.

Kot poudarjajo v Istrabenzu, to predstavlja pomembne okoliščine za razumevanje pravnega položaja Istrabenza in pojasnil revizorja ter niso ustrezno navedene v revizijskem poročilu. Pomanjkljivosti iz revizijskega poročila pa lahko po ocenah Istrabenza pomembno negativno vplivajo na položaj in interese Istrabenza.