Film "Up" (Kvišku) pripoveduje o 78-letnem starcu, glas mu je posodil Ed Asner, ki na svojo hišico pritrdi balone, napolnjene s helijem, in poleti proti Južni Ameriki, kar si je želel še kot otrok. Med poletom opazi, da se mu je kot slepi potnik pridružil devetletni fantič. Glasova sta posodila še Christopher Plummer in John Ratzenberger.

"Up" je prvi animirani film, ki bo odprl ta najbolj cenjeni filmski festival na svetu, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V Cannesu so v preteklih letih sicer že prikazovali tudi animirane filme, kot sta denimo Persepolis (2007) in lani Valček z Baširjem. Predstavniki festivala se še niso odločili, ali bo "Up" uvrščen tudi v tekmovalni program.

Pixar skupaj z materinskim studiem Walta Disneyja upa, da bo "Up" ponovil uspeh, na trgu in pri kritikih, prejšnjih njihovih izdelkov (Toy Story, The Incredibles, WALL-E). V Združenih državah bodo novi Docterjev animirani film začeli prikazovati 29. maja.

Canneski filmski festival bo potekal od 13. do 24. maja. Celotni spored bodo predvidoma sporočili 23. aprila. Znano je že, da bo glavni festivalski žiriji predsedovala Isabelle Huppert.