Zaradi gospodarske krize in posledičnega padca prodaje so v Iskri Avtoelektriki pripravili rebalans letošnjega poslovnega načrta na ravni skupine in obvladujoče družbe, je Iskra Avtoelektrika danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Medtem ko na ravni skupine po novem načrtujejo za četrtino manj prihodkov kot v letu 2008 - v družbi v Iranu ne predvidevajo znižanja, v družbi v Braziliji pa pričakujejo rast prodaje -, bodo prihodki v obvladujoči družni nižji kar za 35 odstotkov. Tako naj bi Iskra Avtoelektrika leto zaključila s 139 milijoni prihodkov in 3,1 milijona evrov izgube. Še lani je družba ustvarila 3,7 milijona evrov čistega dobička.

Kot poudarjajo v šempetrski družbi, kjer v letu 2009 ne načrtujejo izplačila dividend, v krizi največ pozornosti namenjajo projektom in nalogom, s katerimi bi pridobili nove kupce, zagotavljanju likvidnosti, ukrepom za racionalno in učinkovito poslovanje ter ponovni oživitvi konjunkture. Tako so že prešli na 36-urni delavnik, med ukrepi pa je tudi zmanjševanje stroškov dela, zaradi česar je doslej brez dela ostalo dobrih 300 zaposlenih za določen čas.

V Iskri Avtoelektriki ugotavljajo, da to ne bo dovolj, zato že pripravljajo program zniževanja števila zaposlenih za nedoločen čas. V obvladujoči družbi, kje je bilo lani 1950 zaposlenih, predvidevajo v prvem polletju postopno zniževanje do ravni okoli 1600 zaposlenih, v avgustu pa do skupnega števila 1360. Podobni ukrepi so predvideni tudi v Livarni Komen in Iskri Bovec. Sicer naj bi na ravni skupine letos v povprečju zaposlovali 2371 oseb, kar je za petino manj kot leto prej, je razvidno iz rebalansa poslovnega načrta.

Da bi zagotovili likvidnost, so v Iskri Avtoelektriki ustavili vse nove investicije, načrtujejo pa le naložbe v dokončanje odprtih projektov in ključne razvojne projekte. V šempetrski družbi bodo tako za investicije letos namenili 2,9, na ravni skupine pa 4,9 milijona evrov. Likvidnost v prihodnjih mesecih bo odvisna predvsem od plačilne discipline kupcev in dogovorov z bankami o prestrukturiranju, sami pa se z dobavitelji pogajajo za podaljševanje plačilnih rokov, so še poudarili v Iskri Avtoelektriki.

Sicer so se nadzorniki na sredini seji seznanili še z nekonsolidiranimi in nerevidiranimi izkazi poslovanja družbe in skupine v letu 2008 ter poročilom o likvidnosti in solventnosti Iskre Avtoelektrike in odvisnih družb. Kot je znano je Iskra Avtoelektrika po nekonsolidiranih in nerevidiranih podatkih lani ustvarila 212,2 milijona evrov prihodkov in 3,7 milijona evrov čistega dobička.