Mesto Herkulaneum je, tako kot Pompeje, uničil izbruh Vezuva leta 79 n.št.. Na razstavi, ki je na ogled že od oktobra in ki bo vrata zaprla 13. aprila, je predstavljenih več kot 150 eksponatov ter posmrtnih ostankov ljudi, ki so jih arheologi izkopali v zadnjih treh desetletjih.

Relief, na katerem sta upodobljena dva prizora, povezana z bogom Dionizom, so odkrili prejšnji mesec. Delo datira v 1. stoletje n.št.. Za proučevalce antične dediščine je še posebej zanimivo, saj, kot je povedala vodja izkopavanj v Herkulaneumu Maria Paola Guidobaldi, "še ne vedo z gotovostjo, katera zgodba je upodobljena".

Kot je dodala, je na reliefu verjetno upodobljen Dioniz, zraven je plesoča oseba, ki bi lahko bila njegova spremljevalka menada, upodobljeni pa sta še dve figuri - ena z moško pričesko in druga oblečena v ženka oblačila, ki zaenkrat ostajata popolnoma nepojasnjeni. Prav tako ni jasno, za kakšno daritev Dionizu gre, verjetno pa gre za neke vrste zahvalno daritev.

Marmorni relief so v Herkulaneumu odkrili 18. februarja med rednimi vzdrževalnimi deli. Našli so ga v večji stanovanjski hiši v severozahodnem delu mesta, kjer so bila do sedaj izkopavanja opravljena le deloma. Bil je pritrjen na vzhodno steno večje sobe približno dva metra nad tlemi. Nekoč je imel par na južni steni, ki pa je bil odstranjen leta 1997.

Na razstavi o antičnem Herkulaneumu je mogoče videti kipe, tekstil in druge predmete, ki so jih arheologi odkopali na območju tega antičnega obmorskega mesteca južno od Neaplja, ki je bilo uničeno ob istem izbruhu Vezuva kot Pompeji, namreč 24. avgusta leta 79 n.št..

Razlika je le v tem, da sta Pompeje prekrila vroč pepel in lava, medtem ko je Herkulaneum zasula toča skal, ki so se pomešale z blatom in zemljo. Blato in zemlja sta se tekom let strdila, kar je tudi razlog, da so se v Herkulaneumu ohranili organski materiali, kot so les, tkanine, voščene tablice in zvitki papirusa.

Razstava je tridelna. Prvi del je posvečen veličastnim kipom bogov, junakov in cesarjev med ruševinami, drugi del premožnejšim družinam iz mesta, v tretjem pa je preko predmetov za vsakdanjo rabo dan vpogled v vsakdanje življenje. Z izkopavanji na območju antičnega Herkulaneuma so začeli v začetku 18. stoletja.