Banka Unicredit je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP lani ustvarila štiri milijarde evrov dobička, kar je 38 odstotkov manj kot leto prej, v zadnjem četrtletju lani pa se je dobiček v primerjavi z enakim obdobjem leto prej znižal kar za 56,9 odstotka na 505 milijonov evrov.

Divizija komercialnega bančništva Unicredita je lani sicer poslovala solidno, saj se je dobiček iz poslovanja povečal za 9,3 odstotka na 12 milijard evrov, medtem ko je divizija investicijskega bančništva ustvarila 1,29 milijarde evrov izgube.

Kot navajajo v Unicreditu, ki zaposluje več kot 174.000 ljudi, je finančna injekcija v višini štiri milijarde evrov nujna, da bo lahko banka še naprej nudila močno podporo gospodarstvu in da bo lahko konkurenčna drugim evropskim bankam, ki so že pridobile državno pomoč.

Največjo italijansko banko je finančna kriza zaradi mednarodne vpetosti in velike udeležbe na finančnem trgu v primerjavi z drugimi italijanskimi posojilodajalci še posebej prizadela. Oktobra lani je Unicredit zaradi težav z likvidnostjo izdal za 2,3 milijarde evrov obveznic in napovedal ukrepe za zniževanje stroškov.

Novembra je banka sporočila, da je v tretjem četrtletju ustvarila za 54,2 odstotka manjši dobiček kot v enakem obdobju leta 2007, slabše poslovanje pa pripisala zaostrenim razmeram na finančnih trgih.

Banka je bila izpostavljena tudi prevari nekdaj uglednega newyorškega finančnika Bernarda Madoffa, zaradi katere je bila ob 75 milijonov evrov.