V časih, ki so za nekatere vse težji je trgovina še kako potrebna, je ob odprtju povedal podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin, ki je prepričan, da bodo police s torkom in prihodnjimi dnevi še bolj založene.

Podpredsednica LDS Zdenka Cerar, ki je sodelovala pri projektu, je poudarila, da so direktorji velikih podjetij v Sloveniji pokazali veliko razumevanje za ta projekt. "V Sloveniji je vse več ljudi, ki si po redni ceni težko ali pa ne morejo kupiti osnovnih življenjskih potrebščin," je izpostavila.

Za SOS trgovino grosisti ali male trgovine odstopijo del svojega blaga po nižji ceni ali celo zastonj. Odstopijo blago, kjer je morebiti poškodovana embalaža, in bi sicer ne šlo v promet, ali ima napako. Na voljo bo tudi kruh, ki ga trgovine ne prodajo, ali pa blago, ki je blizu poteka roka uporabe.

V trgovini se bodo lahko zglasili tisti, ki bodo na Centru za socialno delo dobili potrdilo o višini svojega individualnega ali družinskega dohodka. V trgovini je omejen odkup blaga tako količinsko kot v vrsti blaga. "Red ne bo omogočal zlorab," je prepričana Cerarjeva in dodaja, da so tovrstne trgovine v časih finančne in gospodarske krize potrebne.

V sami trgovini je bilo že ob današnjem odprtju mogoče dobiti prijavnico za pridobitev kartice za nakup v trgovini. Na prijavnici je Jurakovič še zapisal, da bo z dobičkom od prodanih artiklov SOS Zadruga zaposlovala brezposelne osebe, in sicer na prosta delovna mesta v podjetja, ki dobavljajo artikle, ali v podjetja, ki bodo pokazala interes za delovno silo.

Nosilec projekta je SOS zadruga, s sedežem v občini Kuzma, ki bo v prihodnosti odprla trgovine še v Mariboru, Novem Mestu, Murski Soboti, Trebnjem in Dokležovju.

Za nakup izdelkov v SOS trgovini je potrebna kartica, ki jo na osnovi dokazila delodajalca o mesečnem prejemku posamezniku izda Center za socialno delo. Vsi, ki so brezposelni ali imajo prihodek manjši od 500 evrov na mesec in živijo sami, bodo lahko v trgovini kupili za 25 evrov blaga. Dvočlansko gospodinjstvo z 800 evrov prihodkov bo lahko nakupilo za 40 evrov, tričlanska družina s 1000 evri prihodkov bo lahko kupila za 50 evrov blaga, štiri in veččlanske družine s 1200 evri prihodkov pa za 60 evrov blaga.

Poleg lažjega dostopa do osnovnih živil bodo iz SOS trgovine razvažali izdelke tistim, ki fizično ne morejo do prodajalne, brezposelnim pa bodo ponujali različne možnosti zaposlitve.

Poleg posameznih mestnih občin, ki ponujajo prostore za trgovine, so med partnerji tudi Žito in Ljubljanske mlekarne kot dobavitelja ter Center za socialno delo, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za šolstvo in šport in ministrstvo za gospodarstvo ter Zavod RS za zaposlovanje, ki je potrdil namero o ustanovitvi SOS trgovine.