"Danes sem v Trbovljah zaradi pravic žensk, zaradi enakopravnosti žensk. To je izjemno pomembna, prvorazredna tema v Sloveniji, tudi politična tema. In zato danes ne nameravam dajati izjav o nobeni drugi temi," je v izjavi za medije povedal Türk.

Glede očitkov, da se državni vrh ne odziva na razkritje zločinov iz časa po drugi svetovni vojni, je predsednik republike dejal, da bo našel čas, ko bo odgovoril tudi na to.

"Rad bi pa ponovil, da sem danes tu zaradi prvorazredne teme in o drugorazrednih temah ne bom govoril," je dodal.

Na vprašanje, ali so povojni poboji drugorazredna tema, je predsednik republike odvrnil, "da politične manipulacije okrog tega so".

Na dodatno vprašanje, da so "vendar v rovih tudi ženske", je Türk odvrnil, da tega še ne vemo in da "naj to raziščejo ljudje, ki raziskujejo".

Predsednik republike je še dejal, da je v primerjavi s pravicami žensk drugorazredna tema tudi vprašanje glede mediacije v zvezi s Hrvaško.

Kot je znano, je evropski poslanec Lojze Peterle danes dejal, da bo nenavadno, "če se bo žrtvam prej poklonila delegacija hrvaške vlade kot slovenski predsednik".

Evropski poslanec pričakuje, da bo Türk na strani pietete, resnice in pravne države, "ne pa na strani politične opcije, ki je kriva za to, da do teh zločinov nismo razvili pravega odnosa".