Po besedah Pahorja je prvi korak k nadaljevanju dobrega sodelovanja podaljšanje časa za uveljavitev srbske uredbe o zaščiti premoženja delov podjetij s sedežem na ozemlju nekdanjih jugoslovanskih republik oziroma to, da bosta državi skušali na dvostranski ravni zagotoviti, da bodo zaščiteni interesi slovenskih podjetij.

Premier Pahor je še poudaril, da je Slovenija zainteresirana za vlaganja srbskih poslovnežev. "Naj vam povem, da ste v Sloveniji dobrodošli, tako kot so naša podjetja dobrodošla v Srbiji," je dejal srbskim podjetnikom, ki so se udeležili foruma.

Cvetković pa je izpostavil, da Slovenija za Srbijo predstavlja vstopnico na trg EU, obenem pa Srbija za Slovenijo predstavlja vstopnico na trg držav podpisnic Sporazuma o prosti trgovini v Srednji Evropi (Cefta), ki povezuje države Zahodnega Balkana.

Da se bo dobro gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo nadaljevalo, ne glede na trenutne gospodarske razmere v svetu, je prepričan tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Zdenko Pavček. Kot je dejal na poslovni konferenci, na kateri sodeluje tudi 42 podjetij iz Slovenije, je sodelovanje že zdaj na najvišji možni ravni.

Na konferenci tudi Janković

Na konferenci je nastopil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je globalna kriza trenutno dejstvo, je pa tudi dejstvo, da sta Slovenija in Srbija prijateljski državi. Ob tem je menil, da je čas za "ceh", ki bo koristil obema stranema, ne glede na trenutne razmere. Podjetnikom pa je zaželel, naj sklenejo čim več uspešnih dogovorov, ki jih bodo realizirali.

Janković, ki v Srbiji spremlja vladno delegacijo, se je pred odprtjem poslovne konference danes sešel z županom Beograda Draganom Đilasom. Ta je pojasnil, da sta se s slovenskim kolegom dogovorila za nadaljnje sodelovanje med mestoma in izmenjala izkušnje, da bi dobre prakse prenesla iz enega v drugo mesto. Govorila sta tudi o načrtih, da bi Ljubljana in Beograd postali pobrateni mesti.