Sonja Roman, nastop na 3000 m je že odpovedala, bo ob 17.25 uri tekla v kvalifikacijah na 1500 m, v kvalifikacijah troskoka pa bosta ob 17.40 nastope prvi dan EP začeli tudi Marija Šestak, ena izmed favoritinj za odličja, ter Snežana Rodič.

Matica Osovnikarja čakajo kvalifikacije v prvem krogu teka na 60 m v soboto ob 10. uri, uro in pol pozneje (11.30) bo v kvalifikacijah suvanja krogle nastopil Miran Vodovnik, ob 15.50 pa še Cene Šubic v prvem krogu teka na 1500 m.

Šestakova bo morala zaradi sanacije poškodbe narediti premor

Norma za finale v troskoku bo 14,15 m, obe slovenski predstavnici, ki imata težave z zdravjem, pa sta jo letos že preskočili. "Zdravstveno stanje hrbta vzdržujem na isti ravni, kot je bilo v začetku tedna. Na srečo se težave ne slabšajo in lahko sedaj opravljam že skoraj vse vaje. Za popolno sanacijo poškodbe pa bom morala po zimski sezoni napraviti premor," je povedala Šestakova. Kot druga po rezultatu med prijavljenimi troskokašicami ima možnosti tudi za zlato odličje. "Že v Atenah pred dvema tednoma sem si poškodovala ramo. S pomočjo fizioterapevta Khalida Nasifa se je sedaj moje zdravje nekoliko izboljšalo. Zadnji trening pa mi je šel dokaj dobro," je dejala Rodičeva. Ima osmo daljavo med prijavljenimi tekmovalkami.

"V Poljski reprezentanci so povedali, da je Sylwia Ejdys, ki je letos odlično tekmovala, zaradi bolezni odpovedala nastop. Tako bo na 1500 m ena od zelo močnih tekmic manjkala. V kvalifikacijah bom narekovala ritem za čas 4:07. S tem želim preprečiti, da bi me v finišu katera izmed tekačic nenadejano prehitela in mi preprečila nastop v finalu," je taktiko za prvi krog napovedala Romanova; ima četrti čas med prijavljenimi tekmovalkami. Tekla bo v prvi od dveh skupin, v finale pa se bodo uvrstile po prve tri ter še tri najhitrejše po času.

Norma za finale v skoku v daljino bo 6,55 m. "Mislim, da sem to sposobna izpolniti. Danes sicer nisem vadila zaleta, mi je pa ta prvina šla dobro na zadnjih treningih v domovini. Z zaletom sem imela v začetku zime zelo veliko težav in zato nekoliko slabše daljave," je ocenila Kolaričeva; ima predzadnji rezultat med 19 prijavljenimi tekmovalkami.

Tekmovanja bodo potekala v dvorani Oval Lingotto

Tekmovanja bodo potekala v dvorani Oval Lingotto, ki je med olimpijskimi igrami leta 2006 gostila hitrostne drsalce. Osovnikar in Vodovnik sta kot prva Slovenca tekmovališče preizkusila danes dopoldne, ostali pa so vadili pozno popoldne. "Preizkusil sem startne bloke in nimam pripomb. Le steza za ogrevanje je zelo kratka in pred tekmo bo težko napraviti kakšen resnejši šprint," je menil Osovnikar. "Počutim se zelo dobro. Preizkusil sem krog za izmet, ki je zame dober. Komaj čakam na kvalifikacije," je svoje počutje opisal Vodovnik.

Švicar Hansjörg Wirz, predsednik Evropske atletske zveze (EAA), je na novinarski konferenci dejal, da je dvorana po njegovem mnenju najbolje urejeno prizorišče dosedanjih dvoranskih EP. Njegov rojak Christian Milz, generalni direktor EAA, je povedal, da na EP sodeluje skoraj 550 atletov in atletinj iz 45 držav, prenose s tekmovanj pa si bo moč ogledati v 57 državah, od tega v teh izven Evrope.