Črnjanka Tina Maze je zasedla tretje mesto na superveleslalomu alpskih smučark v bolgarskem kraju Bansko. Za zmagovalko, Američanko Lindsey Vonn (1:14,49), je zaostala za 91 stotink. Druga je bila Švicarka Fabienne Suter (+0,58).

Mazejeva, edina Slovenka na tekmi, je na novem prizorišču svetovnega pokala še drugič v 24 urah stopila na zmagovalne stopničke, skupaj pa 16. v pokalu v karieri. Že po sobotnem drugem mestu na smuku je dejala, da bi ji zelo ustrezalo, če bi bile tekme v tem novem bolgarskem zimskošportnem središču vsak dan.

"Težke proge so za dobre smučarke, kar Tina tudi je. Na zahtevnem tekmovališču v Banskem je nanizala tri vrhunske uvrstitve. Njenega nastopa ni mogoče oceniti drugače, kot z odlično oceno. Škoda je le, da je na enem zadnjih zavojev preveč zavila, izgubila veliko časa in mogoče tudi zmago. Zelo pametno je opravila ogled proge in naredila izvrsten načrt, kako bo presmučala težavne odseke," je pojasnil Andrea Massi, kondicijski trener in spremljevalec Tine Maze.

Pred finalom pokala v Aareju na Švedskem (od 11. do 15. marca) bosta v nemškem Ofterschwangu 6. in 7. marca na programu še veleslalom in slalom. Mazejeva ima pred finalom lepe obete, da si prismuča odličji v veleslalomskem in smukaškem seštevku.

"Niz odličnih rezultatov je izjemna popotnica za zaključek sezone. Njena samozavest pa se je dvignila že v ZDA, kjer je z visoko startno številko na veleslalomu prišla med deseterico. Kljub zelo dolgi sezoni, med katero ni mogla veliko trenirati zaradi nastopov na praktično vseh tekmah, pa je v vrhunski formi tudi pred finalom pokala v Aareju," je dodal Massi. K uspehu je pomagal tudi Marjan Černigoj, slovenski trener za hitre discipline, ki je ocenil, da je Mazejeva v tej sezoni izjemno napredovala v vseh prvinah v hitrih disciplinah in s tem nadgradila siceršnje vrhunsko veleslalomsko znanje.

Mazejeva se je v tednu dni trikrat prebila med prvo trojico in ob tem dosegla še šesto mesto. Po svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru, kjer je osvojila veleslalomsko srebro, nadaljuje z vrhunskimi predstavami pred finalom zime v Aareju. Tokratna tekma ji je prinesla izenačenje njenega drugega izida sezone v pokalu. Na Višarjah pri Trbižu je bila 22. februarja tretja na superveleslalomu, pred tem pa je bila boljša le na Zlati lisici na Pohorju, kjer je dosegla svojo sedmo zmago v pokalu.

Vonnova, najboljša smučarka lanske in letošnje zime, je prepričljivo prišla do svoje 20. zmage v pokalu. Pred tem vodilno Mazejevo je ugnala za skoraj sekundo, med obe tekmovalki pa se je prerinila le še Suterjeva, vendar z več kot pol sekunde zaostanka za Američanko. Slednja je s sedmo zmago v sezoni še povečala vodstvo v pokalu in ima 391 točk prednosti pred Nemko Mario Riesch, ki je tokrat delila peto mesto. Vonnova je tako praktično že ubranila veliki kristalni globus, v superveleslalomskem seštevku pa na drugem mestu za Suterjevo zaostaja za vsega 15 točk. Mazejeva je sedma v skupnem (662) in superveleslalomskem seštevku (178).