To sporočilo je Evropska komisija objavila dan pred izrednim neformalnim vrhom EU v Bruslju, na katerem želi predsedujoča EU, Češka, doseči, da se EU zaveže k izogibanju protekcionističnim ukrepom na nacionalni ravni, ki bi ogrozili druga gospodarstva in delovna mesta v drugih državah.

Sporazumi o približno osem milijard evrov posojil avtomobilski industriji, ki jih francoska vlada sklepa s proizvajalcema Peugeot Citroen in Renault, "naj ne bi vključevali pogojev glede lokacije dejavnosti ali dajanja prednosti proizvajalcem s sedežem v Franciji", je sporočila Evropska komisija.

"Zadovoljna sem z zagotovili francoskih oblasti, da v načrtu za pomoč avtomobilskemu sektorju ne bo elementov protekcionizma," je v sporočilu za javnost zapisala komisarka za konkurenco Neelie Kroes. Za komisijo je bilo po njenih besedah pomembno razčistiti, da v tem primeru ni nejasnosti.

Komisija bo budno spremljala izvajanje načrtov

Zagotovila francoske vlade je Evropska komisija danes dobila v pismu, ki ga je komisarki Kroesovi poslal francoski minister za industrijo Luc Chatel. "Evropska komisija bo seveda budno spremljala izvajanje francoskih načrtov," so današnje sporočilo za javnost sklenili v Bruslju.

Načrti francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja v pomoč avtomobilskemu sektorju, ki naj bi predvidevali ohranitev delovnih mest v Franciji, so naleteli na ostre očitke v nekaterih državah EU, tudi predsedujoči Češki, in grozilo je, da bo Sarkozy v nedeljo tarča hudih kritik.

Češko predsedstvo EU je ukrepe označilo za protekcionistične, Poljska pa je pred nedeljskim neformalnim zasedanjem celotne EU sklicala mini vrh devetih držav Vzhodne in Srednje Evrope - brez Slovenije, s katerim želijo te države posredovati močno sporočilo proti protekcionizmu.

Sarkozy je doslej na te kritike odgovarjal, da je bil izvoljen za zaščito francoskih interesov in da namerava denar francoskih davkoplačevalcev pač porabiti za zaščito delovnih mest v Franciji. S tem je sprožil nove očitke, da tak odnos prav nič ne pomaga k ustvarjanju enotnosti EU v času vse hujše krize.