Slovenske prvake je čakalo težko delo: ker so na prejšnji tekmi četrtfinala klonili na domačem ledu, so morali za nadaljevanje serije nujno slaviti na Solnograškem, kjer pa doslej še niso zmagali.

Hokejisti Acroni Jesenic so se po porazu na domačem ledu na peto tekmo odpravili povsem sproščeni. Rdeči biki iz Salzburga, veliki favoriti in branilci naslova iz prejšnje sezone, so imeli veliko priložnost serijo končati na domačem ledu, za nameček pa je imel trener gostov Doug Bradley precej težav s sestavo ekipe. V torek je namreč Jean Philippe Pare, po točkah peti najučinkovitejši Železar v tej sezoni, dobil drugo disciplinsko kazen igre, to pa je pomenilo avtomatično prepoved nastopa na peti tekmi. Zavoljo manjše kvote točk sta morala doma ostati še Kyle Deck in Marjan Manfreda, že dlje časa pa je odsoten Aleš Kranjc, tako da so bile jeseniške peterke vnovič precej premešane, po dolgem času pa so v prvem napadu skupaj zaigrali brata Rodman in Andrej Hebar, drugega pa so tokrat sestavljali Tomaž Razingar, Conny Strömberg in Tomi Hafner.

Jeseničani so v prvi tretjini svojo nalogo opravili z odliko. Obramba je bila čvrsta, vratar Andrej Hočevar je bil odličen, igra z igralcem manj je bila brezhibna, v napadu pa je Železarjem uspelo sestaviti nekaj nevarnih akcij. Domači so v prvem delu sicer dvakrat dvignili roke v prepričanju, da so dosegli zadetek, a je sodnik obakrat pokazal, da gola ni bilo; prvič je plošček zadel le vratnico, drugič pa je sicer končal v mreži, a po prekršku nad Hočevarjem. Zato pa so se veselili gostje, ko je v 18. minuti napako naredil domači vratar Jordan Parise. Po posredovanju za vrati so mu Jeseničani odvzeli plošček in ga spravili v mrežo, še preden se je Parise lahko vrnil med vratnici. Jeseničani so tako na prvi odmor odšli z minimalno prednostjo.

V drugem delu so hokejisti Jesenic na kazenski klopi presedeli kar 15 minut, a so se vseh naletov domačih uspešno ubranili. Obramba je še vedno delovala brezhibno, v vratih je blestel Hočevar, na katerega so domači napadalci nenehno pritiskali, a na jeseniško srečo neuspešno. Domačim ni uspelo izenačiti niti ob petminutni prednosti (pet minut in disciplinsko kazen igre je dobil David Rodman), veliko vprašanje pa je bilo, koliko moči je oslabljenim Železarjem ostalo še za zadnji del.

Strah, da minimalna prednost ne do zdržala do 60. minute, je bil upravičen. Domači igralci, precej bolj sveži kot hokejisti iz Slovenije, so zadevali ob številčni prednosti. Najprej je Jeremy Rebek v 43. minuti izenačil, pet minut kasneje pa je Manuel Latusa prvič na tekmi domačim prinesel vodstvo. Jeseničani se še niso povsem predali, dokončno pa jih je pokopal tretji gol, tudi ta je padel ob razmerju 5-4, strelec pa je bil John Hughes devet minut pred koncem. Salzburžani so do zadnjega piska sirene zanesljivo nadzorovali potek tekme, ob zadnjem obupnem poskusu Jeseničanov, da bi v zadnji minuti ob številčni prednosti in brez vratarja le še prišli do preobrata, pa jih je z zadetkom v prazen gol kaznoval še Daniel Welser in potrdil zmago domačih ter z enakim izidom 4:1 tudi uvrstitev v polfinale.

Jeseniško-salzburška serija je tako edina, ki se je končala že po petih tekmah. Na preostalih dvobojih je razmerje v zmagah 3:2, v boljšem položaju pred nedeljskimi šestimi tekmami pa so Vienna Capitals proti Gradcu, KAC proti Innsbrucku in Linz proti VSV. Jeseničani pa se bodo lahko posvetili še bojem v državnem prvenstvu, kjer bodo branili lanski naslov.