Kot je Erjavec pojasnil na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora, je ta sklenil, da mora stranka - tudi glede na dosežen rezultat na parlamentarnih volitvah - na volitvah v Evropski parlament nastopiti. Ker mora biti nosilec liste prepoznaven, je izvršni odbor sklenil svetu stranke predlagati Erjavca, ki je že dal soglasje h kandidaturi.

Stranka mladih Slovenije (SMS) predsednika DeSUS Karla Erjavca poziva, naj odstopi s funkcije ministra za okolje. Nesprejemljivo se jim namreč zdi, da bo Erjavec kandidiral za mesto evropskega poslanca, obenem pa je minister enega pomembnejših resorjev v vladi.

SMS: Okoljsko ministrstvo Erjavca bolj malo zanima

"Ob tem, ko klimatske spremembe in okoljevarstveni problemi kričijo k tisočodstotni angažiranosti ministra za okolje in prostor, se bo ta raje ukvarjal z evropskimi volitvami," so zapisali v SMS. To se jim zdi popolnoma neodgovorno in nesprejemljivo "in če je bila kdaj na mestu interpelacija zoper katerega ministra, je to sedaj".

Minister Erjavec je po mnenju SMS že ob prevzemanju funkcije pokazal, da ga okoljsko ministrstvo "bolj malo zanima". Kot so zapisali, so že tedaj premiera Boruta Pahorja pozvali, da izbere drugega kandidata, saj Erjavcu "za to mesto ni bilo prav mar, okolje pa ne more in ne sme biti le predhodnica političnih veljakov za večjimi stolčki".

"Ravno to je minister Erjavec pokazal, ko le nekaj mesecev po prevzemu ministrskega položaja cilja na drugo mesto," so še zapisali v stranki mladih. Zato Erjavca pozivajo k odstopu oz. pozivajo predsednika vlade, da sam sproži postopek za razrešitev pred državnim zborom.