Čeprav Avstrijci v teh dneh nastopaško razkazujejo svoj hotel na kolesih (15 metrov dolg in 38 ton težak avtobus), ki so ga parkirali v bližnjem Jablonecu, v vrstah prvih favoritov ni vse idilično. Prvi zvezdnik Gregor Schlierenzauer je spuntal, ker je bil na poletih v Oberstdorfu osmi. Trenerja Aleksandra Pointnerja in direktorja Tonija Innauerja je obtožil, da sta ga prisilila v nastop na Japonskem, zato naj bi mu upešala moč in eksplozivnost, potem ko je na poti okrog sveta tekmoval v Zakopanah, Vancouvru in Saporu. 19-letni zvezdnik, katerega muhe trener Pointner vse težje obvlada, tukaj na treningu ni blestel. "Imamo zelo močno reprezentanco, zato vse breme ni na mojih plečih," je diplomatski Gregor Schlierenuazer, medtem ko na avtobusu poležava v postelji, gleda televizijo ali filme na DVD, posluša glasbo, medtem pa mu šofer avtobusa skuha kavo, za katero trdi, da je najboljša na svetu. "Prišel sem po naslov svetovnega prvaka," dodaja njegov rojak Thomas Morgenstern, za mnoge skriti favorit zaradi močnih nog, ki se mora po hišnem redu v avtobusu preobuti v copate.

"Tekma bo tudi loterija z vremenom," opozarja nekdanji slovenski skakalni selektor in sedaj strokovni komentator na nacionalni TV Jelko Gros, ki poudarja, da bo treba poleg izjemno motiviranega Morgensterna v boju za kolajne resno računati na Rusa Vasilijeva (na olimpijskih igrah v Torinu je imel po polovici tekme kolajno), nepredvidljivega Finca Ollija, Norvežana Jacobsena, če bo končno sestavil dva super skoka... Naslov svetovnega prvaka iz Sapora brani Poljak Adam Malysz, ki se je po neuspehih v letošnji sezoni odločil za ločitev od reprezentance z zasebnim trenerjem, Fincem Hannujem Lepistojem, rekorderjem po številu skovanih kolajn, katerih sploh ne šteje več. Na Češkem največ pozornosti vzbuja današnji prihod hokejskega superzvezdnika Dominika Haška na tekmo v smučarskih skokih, pred katero je za izjavo dneva poskrbel Slovenec Vasja Bajc, osebni trenerja Jakuba Jande: "Ko ima svoje muhe, ga moram brcniti v zadnjico."

Slovenska reprezentanca, ki je bila določena že po treningu v četrtek zjutraj, je del včerajšnjega dne preživela v telovadnici. "Oba Robija, Hrgota in Kranjec, sta se hitro ujela s srednjo skakalnico, medtem ko sta Mitja Mežnar in Jernej Damjan imela težave s prilagoditvijo do zadnjega skoka. Fantje so vendarle pokazali nekaj napredka, že poleti je Kranjec tukaj skakal zelo dobro. Računal sem, da bo skakalnica zaradi nekoliko zastarelega profila pisana na kožo Peterki, a se nikakor ni ujel z napravo," je povedal selektor Matjaž Zupan.