Ministrica za kulturo Majda Širca je 6. februarja podpisala odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena, ki je začel veljati v soboto.

Odlok, ki je bil objavljen v petkovem uradnem listu, v prvem členu določa, da z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena, ki ga je lani podpisal takratni minister za kulturo Vasko Simoniti. Drugi člen pa določa, da začne odlok veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.

Kurilićeva je v izjavi za javnost zapisala, da je brez vsake utemeljitve izničen odlok prejšnjega ministra Simonitija, ki je osrednjo ljubljansko tržnico strokovno utemeljeno zavaroval kar v sedmih členih. "Pričakovali smo, da bo ministrica Majda Širca odlok prejšnjega ministra dopolnila tako, da se ukine promet ob Plečnikovih kolonadah, ki ga je uvedel župan Zoran Janković in ki ogroža njihovo le formalno zaščitenost v posmeh lani proglašenemu Plečnikovemu letu," je pojasnila Kurilićeva.

Po njenih besedah niso pričakovali tako hitre in površne odločitve sedanje ministrice za kulturo, brez vsake obrazložitve. Predmet odloka je vendar zgodovinski, kulturni, arheološki in etnološki spomenik najvišje vrednosti, ki je priljubljeno srečevališče že vrsto let in znana turistična privlačnost, je dodala.

Poseg v tržnico zaradi gradnje garaž v civilni iniciativi še naprej v celoti odklanjajo, ker bi se močno povečal promet v strogem mestnem jedru, ker bi bil zrak še bolj onesnažen, in to na mestu, kjer se prodajajo živila, ker bi podrli številna drevesa, ker obstaja realna možnost resnih poškodb okoliških kulturno-zgodovinskih stavb, tudi Plečnikovih arkad.

Širca je umik zaščite napovedala po srečanju z županom 12. decembra lani, ko so se dogovorili o umiku varstvenega zaščitnega odloka države. "Predel tržnice mora seveda ostati varovan, to pa ne pomeni, da zaradi tega ne bo mogoče graditi garažnih hiš," je decembra pojasnila ministrica.

Širca: Plečnikove arkade so kulturni spomenik, a prezaščitenost ni potrebna

Plečnikove arkade so kulturni spomenik, vendar prezaščitenost ni potrebna, je danes poudarila ministrica za kulturo Majda Širca. "Ne zanima nas, ali je pod tržnico garaža ali kaj drugega, ampak nas zanima zgolj to, da tisto, kar je zaščiteno, ostane zaščiteno. V tej smeri gre tudi odlok," je zatrdila ministrica.

Na vprašanje, kaj bo z garažno hišo, ki jo bo sedaj mogoče graditi, ter kakšne možnosti ima država, da to zaustavi, če bi takšni posegi lahko ogrozili arkade, je dejala, da arkad ne smejo ogroziti.

"Kar bodo v nadaljevanju počeli, bodo morali skladno z zakoni, ki ščitijo arheologijo in dediščino, ter s smernicami zavoda za kulturno dediščino," je v posebni izjavi za medije po današnji novinarski konferenci na ministrstvu za kulturo poudarila Širca.