In zakaj Tavčarjeva ocenjuje, da je na javnem razpisu Dursa podjetje Ius Software konkuriralo s predatorskimi cenami? »Medtem ko je Ius Software na identičnem javnem razpisu pred enim letom za dostop do 600 gesel ponudil ceno 109.940 evrov, Tax-Fin-Lex pa 90.720 evrov, je na zadnjem natečaju ponudil ceno 35.797 evrov, Tax-Fin-Lex pa ceno 70.200 evrov. Ker je Ius Software pred kratkim na javnem razpisu za več kot trikrat znižal ceno za isto storitev, ocenjujemo, da je to storil zaradi izkoriščanja svojega prevladujočega položaja na trgu s ciljem, da izloči konkurenco,« meni Tavčarjeva. Hkrati se Tavčarjevi zdi tudi precej nenavadno, da Ius Software večini davčne uprave ponuja geslo za dostop do podatkovnih baz po ceni 99,6 evra za geslo na mesečni ravni, na javnem razpisu Dursa pa je ponudil ceno 4,968 evra. Zato je Tax-Fin-Lex Durs zaprosil, da s sklepom o dodelitvi javnega naročila počaka do prejema odločbe UVK.

V Dursu so nam pojasnili, da je bila za njih pomembna cena, zato so pogodbo z Ius Software že podpisali. »S približno sto evrov nam je v dveh letih uspelo dostop za posamezno geslo na mesečni ravni znižati na pet evrov,« pravijo v Dursu.

Direktor in solastnik Ius Softwara Tomaž Iskra trdi, da Ius Software ne želi s trga izriniti nikogar, saj spoštuje zdravo konkurenco, in da jim niso znani očitki o predatorskih cenah: »Tax-Fin-Lex s svojo in po kakovosti neprimerljivo ponudbo ne predstavlja konkurence pravnemu informacijskemu sistemu Ius-Info in naši novi ponudbi na področju davkov in financ – sistemu FinD-Info.«
S sistemom FinD-Info je Ius Software tudi konkuriral na Dursovem javnem razpisu. »Ker FinD-Info v svojem opisu na spletni strani ne zagotavlja dostopa do vse zakonodaje, kar je bila Dursova zahteva na javnem razpisu, je očitno, da je Ius Software Dursu ponudil sistem FinD-Info, ki ga je razširil še za dostop do vse zakonodaje. To pa je v bistvu Ius-Info, tako da bi lahko rekli, da je Ius Software ponudil oba sistema,« pravi Tavčarjeva.

»Na razpis smo se odzvali s povsem ustrezno in korektno ponudbo. Trditev, da bi Dursu ponudili Ius-Info, ki ga državni upravi prodajamo po višji ceni, je zlonamerna insinuacija, s katero se želi škodovati ugledu našega podjetja, ki je kot pionir na področju pravne informatike na trgu prisotna že 20 let,« pa trdi Iskra.