Katerina Jurjeva je sploh zvezda. Ne le zato, ker je glede na lestvice najboljša biatlonka na svetu. Doma v Rusiji hoče dokazati, da ni najboljša, ampak tudi najlepša. Pomanjkljivo slečena se je jeseni fotografirala za eno izmed ruskih revij in to po svetu ni ostalo neopaženo. 25-letna biatlonka iz Čajkovskija je bila v zares strmem vzponu, potem ko je predlani decembra zmagala tudi na Pokljuki in potem še na "starodobni" razdalji svetovnega prvenstva v Oestersundu, to sezono je to ponovila še dvakrat in bila še štirikrat na stopničkah. A Oestersund, tamkajšnja uvodna decembrska tekma te sezone, bo očitno usodna.

Rusi so padli na mino. Pri ruskih biatloncih naj bi odkrili kitajski EPO, potem ko z izpopolnjeno metodo zaznajo uporabo prepovedanega "zdravila" precej dlje kot doslej. Analizo vzorca B opravljajo v Lozani. Že do svetovnega prvenstva, ki se v soboto prične v Koreji, bodo verjetno ta imena dobila velike naslovnice. Sedaj čakajo, kaj bodo rekli gospodje iz antidopinške kontrole. Čeprav se mednarodna biatlonska zveza IBU zelo strogo drži predpisov in suspendiranih športnikov pred znanimi rezultati kontrole B vzorcev ni razkrila, imena že krožijo po medijih. In vir prihaja iz Rusije. IBU se namreč drži pravil, ker jih na sodišču toži finska biatlonka Kaisa Varis.

"Na EPO trgu je najmanj deset različnih tipov zdravila EPO in le z mednarodnim sodelovanjem z različnimi antidopinškimi laboratoriji je boj proti dopingu lahko uspešen. Različice EPO se vseskozi posodabljajo, zato moramo razvijati metode, da EPO lahko odkrijemo," je dejal dr. Mats Garle, direktor antidopinšega laboratorija na Karolinski univerzitetni bolnišnici v Stockholmu. Nova švedska metoda se imenuje Uppsala, razvila pa jo je skupina znanstvenikov pod vodstvom profesorja Leifa Wide, šefa klinike v Uppsali. Prav on je pred leti izpopolnil metodo za odkrivanje EPO druge generacije NESP.

Med najbolj jasnimi (in jeznimi) komentarji glede primera je bil trener švedske reprezentance Wolfgang Pichler, trener z največ ugleda med vsemi biatlonskimi trenerji. Po njegovem bi morali vse ruske biatlonce in biatlonke vreči s tekem svetovnega pokala, svetovnega prvenstva in olimpijskih iger za leto ali dve. Pichler ne verjame, da bi ob treh primerih z različnimi osebnimi trenerji ne šlo za sistemski doping znotraj reprezentance. "Trije Rusi na istem mestu ob istem času. Tu ne gre za primer posameznika," pravi. In zakaj je Pichler že tako oster? Ker se je doslej več kot 99 odstotkov vzorcev A potrdilo tudi z vzorcem B. Na Norveškem že opozarjajo, da pri dokončnem razkritju veliko vlogo lahko igra tudi "zakulisje". Podpredsednik IBU je namreč šef ruskega biatlona Aleksander Tihonov.