Na progi Rhone-Alpes je najboljša smučarka v svetovnem pokalu Vonnova zmago slavila s časom 1:30,31, druga je bila švicarska najstnica Lara Gut (+ 0,52), ki je tako srebru v superkombinaciji dodala še smukaško srebro, tretje mesto pa je osvojila Italijanka Nadia Fanchini (+ 0,57).

Vonnova je letošnje prvenstvo v torek odprla z zmago v superveleslalomu, s svojim prvim zlatim odličjem na velikih tekmovanjih. Potem ko je bila po slalomu za superkombinacijo v petek diskvalificirana in je tako ostala brez srebra, je danes prepričljivo smučala do zmage. Vonnova se je tako pridružila rojakinji Andrei Mead kot edini Američanki, ki je na SP osvojila dve zlati odličji. Meadova je osvojila zlato v slalomu in veleslalomu na olimpijskih igrah leta 1952 v Oslu, ki so štele tudi za SP.

Potem ko je 24-letna Američanka pred dvema letoma na SP v Aareju osvojila dve srebrni odličji, se je izenačila tudi z rojakinjo Tamaro McKinney, ki ima prav tako štiri kolajne s SP. Ob tem pa je dosegla tudi svojo vzornico Picabo Street, ki je bila v smuku najboljša na SP leta 1996 v španski Sierra Nevadi (Hilary Lindh je zmago slavila leta 1997 v Sestrieru). "Na progi so bile izjemno težke razmere in pred tekmo sem bila zelo živčna," je po nastopu razkrila Vonnova in zadovoljno dodala: "Vendar pa sem ves čas verjela vase in se borila do ciljne črte. Za menoj je izjemen dan!"

"Odpeljala sem sanjsko tekmo! Po diskvalifikaciji v superkombinaciji sem bila precej potrta, a obiskal me je mož in mi pomagal, da sem se pred današnjo tekmo lahko sprostila," je še povedala Vonnova.

Branilka naslova iz Aareja Švedinja Anja Pärson je bila še po polovici proge hitrejša od Vonnove, nato pa je naredila nekaj velikih napak in končala celo zunaj deseterice. Pri 17-letni Gutovi so časomerilci namerili najvišjo hitrost (104 km/h), vendar pa ji to ni pomagalo do zmage in ko je prečkala ciljno črto, je samo odkimala z glavo. "Vedela sem, da ne bo dovolj za zmago. Imam močne bolečine v trebuhu in ne vem, zakaj. Vem, da se nisem zastrupila s hrano, prav tako ne gre za živčnost. Res me skrbi," je po nastopu dejala Gutova.

Tekma je bila sprva na sporedu že v nedeljo, nato pa so jo prireditelji zaradi slabe vidljivosti in obilice novih padavin prestavili na danes. Vremenske razmere na progi so bile boljše, a kar nekaj smučark se je pritoževalo zaradi slabe vidljivosti. Tekmovalke z zgodnjimi startnimi številkami (Gutova je nastopila s številko 6) so imele še dobre pogoje, nato pa se je začelo oblačiti. Pri nastopih Pärsonove in Vonnove se je spet zjasnilo.

Vonnova je v Val d'Isere prišla z dvema drugima mestoma s SP 2007, letos pa se je v obeh hitrih disciplinah povzpela na najvišjo stopničko. Ob tem bo ena glavnih favoritk tudi na sobotnem slalomu.