Britanski časopis je dogodek datiral novembra prejšnjega leta, ko se je Phelps udeležil zabave v Južni Karolini in prižgal "pipo". Olimpijski junak se je opravičil za svoje vedenje, vendar ni razložil ali je jemal še kakšne druge droge.

Ameriška plavalna zveza je v izjavi za javnost sporočila: „V tem primeru ni bilo kršeno nobeno protidopinško pravilo, vendar smo se odločili, da Phelpsu s suspenzom sporočimo, da ni prav, da je s svojim dejanjem razočaral toliko ljudi. Michael je sprejel kazen in je pripravljen, da ponovno pridobi naše zaupanje.“

Phelps zaradi suspenza tri mesece ne bo dobil plačila, z njim pa je pogodbo prekinil tudi njegov sponzor Kellog. „Michaelovo vedenje ni v skladu z načeli, ki jih zagovarja Kellog,“ je sporočila predstavnica podjetja Susanne Norwitz.

Zvezne oblasti v Južni Karolini so se odločile, da zoper Phelpsa ne bodo vložile obtožnice. „Sem 23 let star in kljub mojim uspehom v bazenu sem se vedel kot otrok, kar je prizadelo veliko ljudi. Opravičujem se in svojim oboževalcem ter javnosti obljubljam, da se ne bo ponovilo,“ se je pokesal Michael Phelps.

Phelps je na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu osvojil osem zlatih medalj in bil označen za enega najboljših športnikov na svetu.