Po naših neuradnih podatkih je predkazenski postopek zdaj vendarle v sklepni fazi, na tožilstvu pa so, kot je to že običajno, skopi z izjavami. Blanka Žgajnar, vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, nam je tako pojasnila le, da podrobneje o primeru ne morejo govoriti, dokler predkazenski postopek ne bo končan.

Policisti so ga pretepli

Dogajanje po tekmi v slovenskem košarkarskem hramu se bo takrat 20-letnemu študentu J. S. gotovo za vedno vtisnilo v spomin. Namesto da bi se tistega večera po košarkarski predstavi z dekletom odpravila domov, je del noči preživel za rešetkami, kjer naj bi ga policisti celo pretepli. Po koncu tekme se je namreč vnel pretep med nekaterimi navijači in varnostniki, zato so morali posredovati policisti, ki so, tudi s pomočjo pendrekov, izpraznili dvorano. Med nasilnimi navijači naj bi bil takrat tudi 20-letni študent, ki je po uradnih ugotovitvah policije skupaj s še dvema navijačema napadel policista. Mladenič si je tako prislužil kazensko ovadbo zaradi preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, pri tem pa naj bi med upiranjem policistom enega tudi lažje poškodoval.

Primer je končal celo na sodišču, kjer je mladi ljubitelj košarke povedal povsem drugačno zgodbo od policistov, a ni prav nič kazalo, da mu bo sodišče verjelo. Pojasnil je, da sta se hotela z dekletom izogniti pretepu po zadnjem sodnikovem žvižgu in čim prej oditi iz dvorane. V gneči, ki je nastala, je njegovi spremljevalki še uspelo priti ven, sam pa je moral mimo policista, ki je s pendrekom mahal proti navijaču eno vrsto više, njemu pa kazal hrbet. Mladenič je zaradi varnosti držal roke pred seboj, v tistem pa se je policist obrnil in ga udaril, da je padel, nato pa je nanj padel še policist. Takoj je priteklo še nekaj policistov, ki so se ga lotili s pendreki, je dogodke tistega večera na sodišču opisal 20-letnik, ki je vztrajal, da policista nikakor ni udaril. Kot da to še ne bi bilo dovolj, so nato vklenjenega odpeljali na policijsko postajo, kjer naj bi dobil še nekaj udarcev, med drugim tudi v glavo. Nanj naj bi se junaško spravili trije policisti, ki so menda hoteli maščevati "pretepenega" kolega. Izpustili so ga okoli pol ene ponoči, njegove prošnje za zdravniško pomoč pa gladko preslišali, čeprav se mu je vrtelo in mu je bilo slabo. Zdravnika je obiskal šele zjutraj.

Rešitev s Kanala A

Mladeniča bi na koncu sodišče skoraj gotovo spoznalo za krivega, če se ne bi pojavila povsem nepričakovana rešitev v obliki televizijskega posnetka Kanala A, na katerem je bilo jasno videti dogajanje ob koncu tekme. Šele tako so na sodišču ugotovili, da je policist v kritičnem trenutku nekaj začutil za hrbtom, nakar se je obrnil in se skupaj s kolegom, ki mu je takoj prišel pomagat, s pendrekom spravil nad 20-letnika. Tako se je šele po skoraj dveh letih pokazalo, da je mladenič pravzaprav žrtev in ne napadalec, zato je moral tožilec umakniti obtožnico, sodišče pa je izreklo zavrnilno sodbo.

Na sojenju študentu sta pričala dva policista, ali je v preiskavi še kateri od policistov, pa nam ni uspelo izvedeti. Kako se bo zadeva zaključila, je zdaj odvisno predvsem od ugotovitev tožilstva, po naših informacijah pa so tožilci med drugim preiskovali, ali je šlo pri spornem ravnanju policistov za kaznivo dejanje krive ovadbe.