Smučarka z Blejske Dobrave, Ferkova, si je z zaostankom 1,87 sekunde v prvi vožnji zagotovila 16. čas, v finalni vožnji pa se je z napadalno vožnjo prvič v karieri prebila na zmagovalni oder. Za zmagovalko slaloma Američanko Vonnovo Slovenka je s četrtim izidom druge vožnje zaostala za 1,16 sekunde. Nemka Riescheva na drugem mestu je bila od Ferkove hitrejša le za 26 stotink sekunde. Vonnova je s časom 1:47,17 slavila svojo že 17 zmago v svetovnem pokalu in četrto v tej sezoni. Američanka, ki je bolj znana s prejšnjim priimkom Kildow, je na tekmah svetovnega pokala že 39-krat stala na zmagovalnem odru.

"Zelo sem vesela. Sploh si nisem predstavljala, da mi bo uspela takšna vožnja. Res neverjetno," je bila navdušena Ferkova, ki presenečenja ni mogla skrivati in ni mogla najti pravih besed, s katerimi bi opisala vrhunsko uvrstitev ter občutke ob odstopu favoritinj. Smučarka je že na treningu pokazala, da ji odgovarja proga, kar je nato samo še dokazala na tekmi. "Fantastično. Po tihem sem upal na uvrstitev Maruše do desetega mesta," so besede navdušenja vodje ženske reprezentance Boža Jaklina. Pokazalo se je, da alpska smučarka dozoreva in da ji ustreza prav takšna strma in utrjena proga, kot je bila tokrat na progi Gudiberg. Takšna uvrstitev Ferkove pa je tudi dober obet za nadaljevanje sezone. Na vprašanje, ali se lahko mlada smučarka glede na tokratni uspeh nadeja stopničk tudi na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnji teden v francoskem Val d'Iseru, odgovarja z besedami: "Zakaj pa ne?".

Slovenski tabor tako po sijajnih uvrstitvah Tine Maze, ki je bila enkrat prva in dvakrat četrta, v tej sezoni beleži nov uspeh. Ferkova je v Garmischu vpisala svoje prve točke. A ne le to, vknjižila je tudi uspeh kariere, saj se je prvič na tekmah svetovnega pokala zavihtela na zmagovalni oder. Ferkova se je najvišje na tekmah svetovnega pokala pred Garmischem prebila na 15. mesto. V tej sezoni ji je to uspelo dvakrat, in sicer v Mariboru in v Aspnu, prvič pa je 15. mesto zasedla na slalomu 29. decembra 2007 v Lienzu. Prvič je na tekmi svetovnega pokala nastopila 21. januarja istega leta v Cortini, ko je z 18. mestom osvojila sploh svoje prve točke. Druga slovenska predstavnica Vanja Brodnik je uvrstitev v finalno vožnjo zapravila, saj je tik pred ciljem prve vožnje naredila napako in bila diskvalificirana. Brodnikova se v tej sezoni v slalomu še ni vpisala točk.

20-letna smučarka z Blejske Dobrave, Ferkova se je v finalu z napadalno vožnjo v ciljni areni veselila vodstva, saj je z zaostankom 0,30 stotink sekunde prehitela takrat vodilno italijansko smučarko Denise Karbon. Od Karbonove je bila za 0,35 stotink sekunde z brezkompromisno vožnjo hitrejša že ob merjenju vmesnega časa. Vodstvo je Ferkova v ciljni areni branila vse do nastopa najboljše slalomistke trenutno na svetu Riescheve. Od Ferkove in Riescheve je bila nato hitrejša le še vodilna v skupnem seštevku tekem svetovnega pokala ameriška prvakinja Lindsey Vonn.

Nemka je razočarala domače navijače, ki so v Garmischu pričakovali peto zaporedno slalomsko zmago. Uspehu nekdanje hrvaške alpske smučarke Janice Kostelić, ki je v sezoni 2000/2001 vpisala osem zaporednih slalomskih zmag, se tako ne bo približala. Ne glede na to, da se na tokratnem slalomu Riescheva ni zavihtela na zmagovalni oder, je po sedmih slalomih še okrepila vodstvo v skupnem slalomskem seštevku v svetovnem pokalu ter je na dobri poti, da bo osvojila mali kristalni globus v tej sezoni. Najboljša alpska smučarka v minuli sezoni in aktualna lastnica velikega kristalnega globusa Američanka Lindsey Vonn, ki je zmagala na uvodnem ženskem slalomu sezone v finskem Leviju, pa je ohranila vodstvo v skupni razvrstitvi ter prebila mejnik 1000 točk; v tej sezoni jih zbrala že 1014. Pred najboljšo nemško smučarko Rieschevo vodi za 124 točk.

Slovenska prvakinja Tina Maze na slalomu ni tekmovala, ker trenira za nastop na svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru. Je pa v skupnem seštevku s sedmega zdrsnila na deveto mesto. Zato pa je skok, z 49. na 33. mesto, proti vrhu zabeležila Ferkova, v slalomski razvrstitvi pa je edina slovenska predstavnica s točkami po novem 16., pred osvojenim tretjim mestom v Garmischu je bila skupno 25.

Že v prvi vožnji se je predčasno z odstopom končala tekma za Švedinjo Anjo Pärson, odstopili sta še dve prvokategornici Nemka Monika Bergmann in Italijanka Nicole Gius. Presenetljivo pa se je z odstopoma v finalni vožnji končala avstrijska pravljica. Vodilni po prvi vožnji Avstrijki Kathrin Zettel in Michaela Kirchgasser namreč finalne vožnje nista opravili. Kirchgasserjeva je odstopila, Zettlova pa je bila diskvalificirana.