Švicar Roger Federer, drugi nosilec, je medtem v prvem moškem polfinalu premagal Američana Andyja Roddicka, sedmega igralca turnirja, s 6:2, 7:5 in 7:5. Federer bo v finalu igral z zmagovalcem petkovega španskega polfinalnega obračuna med Rafaelom Nadalom, prvim igralcem sveta, in Fernandom Verdascom, štirinajstim igralcem turnirja.

Tekmici se v ženskem finalu ne bosta udarili le za zmago na prvem letošnjem turnirju za veliki slam, ampak tudi za prvo mestu na računalniški lestvici WTA. Williamsova, devetkratna zmagovalka enega izmed štirih največjih turnirjev sezone, od tega trikrat avstralskega, je pod streho stadiona Rod Laver, tega so prekrili zaradi neznosno visokih temperatur, v dveh nizih premagala olimpijsko prvakinjo Dementijevo, za katero je bil to po 15 zmagah prvi porazu v novi sezoni in tudi prvi poraz v zadnjih štirih medsebojnih tekmah. »Danes enostavno nisem bila dovolj hitra in agresivna. Mogoče mi ni ustrezalo, da so igrišče prikrili s streho, saj so bile žogice zaradi tega nekoliko hitrejše. Ampak pod tako močnim soncem bi bilo nesmiselno igrati. Serena je zmagala zasluženo in ne preostane mi drugega, kot da ji čestitam,« je po porazu dejala 27-letna Rusinja.

Glavna razlika med tekmicama je bila v servisu. Američanka je bila pri začetnem udarcu učinkovitejša, dosegla je deset asov, dvoboj končala brez dvojne napake, medtem ko jih je Dementijeva storila kar osem. Williamsova je bila prepričljivo boljša tudi v takoimenovanih winnerjih. Čeprav je Američanka storila več neizsiljenih napak, pa je vseeno osvojila tudi več posamičnih točk, prepričljivejša je bila v igri na mreži, tako da je zasluženo zmagala.

»Moja igra na turnirju se izboljšuje iz nastopa v nastop. Tega sem se zavedala tudi pred polfinalom. Bila sem mirna in zbrana, vedela sem, da če se približam igri, kot jo kaže Roger Federer, ne morem izgubiti. Še vedno ne morem reči, da sem dosegla najboljšo možno formo, ker imam še rezerve. Upam, da jih bom pokazala v finalu. Tam se bom borila za prvo mesto na lestvici WTA, toda to ne bo moj glavni cilj. Bolj pomembno bo, če bom dosegla jubilej: deseto zmago na grand slam turnirju,« je bila po dvoboju razpoložena Serena Williams, ki bo na največjih turnirjih nastopila že v svojem 13. finalu.

Še nekoliko bolj izenačeno kot prvi je bil drugi polfinale, v katerem sta se merili dve Rusinji. Na koncu je bila po podaljšani igri drugega niza boljša Dinara Safina, ki bo imela v finalu možnost, da ponovi uspeh brata Marata, ki je bil v Melbournu najboljši leta 2005: »Spominjam se trenutka, ko je Marat dvignil pokal, njegov uspeh sem videla po televiziji. Ko se samo spomnim na to, mi gredo solze v oči. Zdaj bom imela možnost ponoviti uspeh mojega idola, prav tako pa se veselim boja za prvo mesto na lestvici WTA. To je bila od nekdaj moja velika želja, še lepše pa je, da bo o tem odločal neposreden dvoboj s Sereno Williams.«