Updike se je rodil leta 1932 v Shilingtonu v Pensilvaniji, leta 1954 pa diplomiral na harvardski univerzi, nato pa je dobil še štipendijo za leto dni študija slikanja na oxfordski univerzi.

Med letoma 1955 in 1957 je deloval kot novinar ameriške revije New Yorker, v kateri je redno objavljal pregled tuje književnosti. Bil je eden izmed najplodnejših ameriških pisateljev z visoko stiliziranim slogom pisanja. Od leta 1950 je izdal več kot 50 knjig, ki so se pogosto uvršale na sezname najbolj prodajanih knjig.

Več Updikeovih del je prevedenih v številne svetovne jezike. V slovenski jezik so prevedeni Updikeovi Problemi in druge zgodbe, Čarovnice iz Eastwicka, Zakonski pari, Semenj v hiralnici ter roman Rabbit se vrača. Updike je bil za svoje delo dvakrat nagrajen tudi s Pulitzerjevo nagrado za leposlovje za romana "Rabbit is rich (1981) in Rabit at rest (1991). S tem je postal tretji ameriški avtor, ki je omenjeno nagrado osvojil v kategoriji leposlovja.

Updike je od leta 1957 živel v Beverly Farmsu v zvezni državi Massachusetts, kjer so se mu v zakonu z ženo Mary Entwistle Pennington rodili štirje otroci. Že od zgodnjega otroštva je bolehal za astmo, kot pa je sporočil njegov založnik Alfred A. Knopf, je pisatelj tokrat izgubil boj z rakom na pljučih.