Kot državni statistični urad ugotavlja v prvi objavi rezultatov ankete o poslovnih tendencah in mnenju potrošnikov za januar, je bila desezonirana vrednost kazalnika gospodarske klime januarja za pet odstotnih točk nižja kot decembra in s tem najniže v celotnem opazovanem obdobju. Glede na januar lani je bila nižja za 38 odstotnih točk, od dolgoletnega povprečja pa za 30 odstotnih točk. Na znižanje vrednosti tega kazalnika je vplivalo predvsem znižanje vrednosti kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih in kazalnika zaupanja potrošnikov.

Kazalnik gospodarske klime sestavljajo kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno, gradbeništvu, storitvenih dejavnostih in kazalnik zaupanja potrošnikov.

Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih je januarja glede na december padel za štiri odstotne točke, glede na januar lani za 37 odstotnih točk, s tem pa je bil za 34 odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja. Podjetja v storitvenih dejavnostih so najslabše v celotnem opazovanem obdobju ocenila poslovni položaj, povpraševanje, pričakovano zaposlovanje, pričakovane prodajne cene in zaupanje. Kazalnik zaposlovanja je dosegel najnižjo vrednost v zadnjih treh letih. Med omejitvami so navedli nezadostno povpraševanje, finančne ovire, pomanjkanje delovne sile. Da nimajo omejitev, je odgovorilo 33 odstotkov vprašanih.

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je januarja znižal za devet odstotnih točk

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je januarja glede na december znižal za devet odstotnih točk. K temu so po navedbah statističnega urada prispevale predvsem bolj pesimistične napovedi potrošnikov glede brezposelnosti v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih. Trenutno je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov za 24 odstotnih točk nižja od lanskega povprečja.

Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih se je januarja glede na december znižal za tri odstotne točke, glede na januar lani za 46 odstotnih točk, glede na dolgoletno povprečje pa za 29 odstotnih točk. Tudi pričakovanja za naslednje tri mesece niso ugodna. Da bo proizvodnja nižja, je ocenilo za 30 odstotnih točk več vprašanih. Da bodo skupna naročila nižja kot normalno, jih ocenjuje za 55 odstotnih točk več vprašanih. Zaloge so bile najvišje po aprilu 1999. Podjetja imajo proizvodnjo zagotovljeno povprečno le še za 3,7 meseca. Za naslednje tri mesece 25 odstotkov več podjetij pričakuje upad proizvodnje, 32 odstotkov več jih pričakuje upad izvoza, 33 odstotkov več jih ocenjuje, da bo skupno povpraševanje slabelo.

Le še dobrih 40 odstotkov podjetji ima proizvodne zmogljivosti izkoriščene več kot 81-odstotno

Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti je bila januarja 74,5-odstotna, kar je osem odstotnih točk manj kot v oktobru lani, 11,3 odstotne točke manj kot januarja lani in 6,7 odstotne točke pod dolgoletnim povprečjem. Izkoriščenost je bila tako najnižja v celotnem opazovanem obdobju. Le še dobrih 40 odstotkov podjetij ima proizvodne zmogljivosti v povprečju izkoriščene več kot 81-odstotno.

Proizvodnim podjetjem se je poslabšal konkurenčni položaj tako na domačem trgu in na trgih držav članic EU kot na trgih zunaj EU. Obseg novih naročil se je v primerjavi z oktobrom 2008 znižal za 35 odstotnih točk, hkrati pa je bila njegova vrednost za 67 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja in najnižja v celotnem opazovanem obdobju.

Med razlogi so nezadostno domače in tuje povpraševanje, negotove gospodarske razmere, težave pri pridobivanju kreditov in neporavnane obveznosti iz poslovanja. Da nimajo omejitev, je januarja navedlo le še 10 odstotkov podjetij, kar je najmanj po juliju 1998.

Poslabšalo se je tudi zaupanje v trgovino na drobno

Poslabšalo se je tudi zaupanje v trgovini na drobno, in sicer je kazalnik glede na december padel za tri odstotne točke, glede na januar lani za 35 odstotkih točk, glede na dolgoletno povprečje pa za 20 odstotnih točk. Podjetja so kot najslabše v zadnjih treh letih ocenila poslovni položaj, pričakovano zaposlovanje in pričakovane prodajne cene. Med omejitvenimi dejavniki so v trgovini na drobno največ navajali konkurenco v sektorju, visoke stroške dela, nizko povpraševanje. Omejitev ni navedlo 10 odstotkov podjetij.

V gradbeništvu se je kazalnik zaupanja glede na december znižal za sedem odstotnih točk, glede na januar lani za 50 odstotnih točk, glede na dolgoletno povprečje pa za 33 odstotnih točk. Na najnižje vrednosti doslej so padli kazalniki obsega gradbenih del in poslovnega stanja, znižala so se skupna naročila, cene in zagotovljeno delo. Tudi pričakovanja so slabša, in sicer tako glede cen in skupnih naročil kot zaposlovanja.

Glavni omejitveni dejavnik v gradbeništvu je bila velika konkurenca v dejavnosti. Navedli so še slabe vremenske razmere, visoke stroške dela in visoke stroške materiala. Omejitev jih ni navedlo šest odstotkov, kar je najmanj po februarju 2006. Podjetja je pestilo nezadostno povpraševanje, visoki finančni stroški in težave pri pridobivanju kreditov.