Zmagala je Poljakinja Justyna Kowalczyk pred Finko Aino Kaiso Saarinen in rojakinjo slednje Virpi Kuitunen.

Majdičeva dobro razporedila moči

Svetovni pokal v smučarskem teku je po 14 dneh znova postregel s polno zasedbo v smučini, potem ko je precej tekmovalk olimpijsko generalko minuli konec tedna v Vancouvru zaradi oddaljenosti in časovne razlike izpustilo ter se raje pripravljalo na tokratno tekmo v Otepääju. Vendar pa se udeležba na tekmi v Kanadi prav nič ni poznala Poljakinji Justyni Kowalczyk, ki je bila danes brez konkurence.

Po zmagi v Vancouvru v dvojnem zasledovanju je Poljakinja tudi danes "razorožila" vse tekmice, v hrbet pa sta ji poleg Majdičeve gledali tudi sloviti Finki Kuitunenova in Saarinenova, ki sta sicer v klasični tehniki precej bolj "doma". Kowalczykova je že od začetka dala slutiti, da z njo ne bo lahko češenj zobati, svojo prednost pa je na posameznih vmesnih časih le še povečevala. Malo po polovici je dohitela celo Kuitunenovo, ki je startala 30 sekund pred njo, in jo gladko prehitela.

Na drugi strani je slovenska šampionka Petra Majdič, ki je minuli konec tedna izkoristila za pripravo na "domači" Rogli, se udeležila tudi tekme celinskega pokala in gladko zmagala, začela precej bolj zadržano. Po dobrih dveh kilometrih je na šele 15. mestu zaostajala že nekaj več kot 20 sekund (+23,7), a je nato začela svoj ritem stopnjevati. Na polovici je bila tako že sedma in čeprav je Kowalczykova svojo prednost povečala, je bilo na progi bilo vse manj tekmovalk, ki so lahko sledile tempu najboljših. Majdičevi je uspelo in na koncu se je lahko veselila uvrstitve tik pod stopničke, s čimer je zadržala priključek z najboljšimi tudi v skupnem seštevku, kjer je sicer za Saarinenovo in Kuitunenovo tretje mesto morala zdaj prepustiti Kowalczykovi in je tako četrta.

"Z rezultatom smo zadovoljni, saj so za nami zelo težke priprave in dejansko s Petro nisva vedela, kako hitra sva in kaj je v tem času počela konkurenca. Petra se je sicer malo bala, ni točno vedela kaj bo, saj se ji še pozna fizična utrujenost. Lani je na tej progi, ki je zelo težka, izgubljala dragocene sekunde prav na koncu. Tudi zato sva se danes odločila, da začneva nekoliko počasneje in to se nama je obneslo," je po tekmi povedal trener Majdičeve Ivan Hudač in dodal: "Pokazalo se je, da je Justyna Kowalczyk trenutno v zelo dobri formi, tako da bo tudi jutri ena najostrejših konkurentk. Njena trenutna maksimalna hitrost je visoka, vidi se, da ima za sabo tekmo in ne težkih priprav. Mislim, da bo jutri v A finalu in menim, da bo tudi Petra tekla v najboljši šesterici. Vse se bo odločalo pri pripravi smuči."

V nedeljo bo v Otepääju na sporedu sprint v klasični tehniki, kjer se bo Majdičevi v smučini pridružila tudi Katja Višnar. "Katja je dobro trenirala, menim da se lahko prebije v najboljšo trideseterico, z malo sreče tudi višje. Nekako si želim, da bi ji končno uspel preboj med najboljših 12," je še dejal Hudač.

* Izidi:
- ženske, 10 km (klasično):
1. Justyna Kowalczyk (Pol) 26:25,6
2. Aino Kaisa Saarinen (Fin) + 26,2
3. Virpi Kuitunen (Fin) 46,6
4. Petra Majdič (Slo) 51,8
5. Therese Johaug (Nor) 58,0
6. Marit Bjorgen (Nor) 58,4
7. Pirjo Muranen (Fin) 1:08,1
8. Marthe Kristoffersen (Nor) 1:11,1
9. Charlotte Kalla (Šve) 1:18,2
10. Alena Sidko (Rus) 1:21,4