Nominacije za najboljši film so dobili še: politična drama "Frost/Nixon," zgodba o boju za pravice homoseksualcev "Milk," zgodba o holokavstu "The Reader" (Bralec) in "Slumdog Millionaire", ki pripoveduje o sanjski poti indijskega reveža do zmagovalca televizijskega tekmovanja. Za režijo so v igri tudi Gus Van Sant ("Milk"), Ron Howard ("Frost/Nixon"), Stephen Daldry (Bralec) in Danny Boyle ("Slumdog Millionaire"). Oskarje bodo podelili 22. februarja v Los Angelesu. Prireditev bo v prenosu televizije ABC vodil igralec Hugh Jackman.

V skladu s pričakovanji bo pokojni igralec Heath Ledger v tekmi za oskarja za najboljšo stransko moško vlogo, saj je v filmu o stripovskem junaku Batmanu, kjer je igral negativca "Jokera" navdušil tako gledalce kot kritike. Poleg tega je bil njegov primer zastrupitve zaradi prevelikega odmerka zdravil, kmalu po premieri filma, medijsko izjemno privlačen. Njegov film "Vitez teme" pa ni imel podobne sreče in ga ni med nominiranci za najboljši film in režijo. Dobil je sicer osem nominacij, vendar večino v bolj "tehničnih kategorijah".

Film "Slumdog Millionaire", ki je kraljeval pred tednom dni na podelitvi zlatih globusov, ki jih podeljuje Združenje tujih dopisnikov Hollywooda, ima dobre možnosti tudi pri oskarjih, saj je prejel 10 nominacij. Med drugim jo je dobil režiser Danny Boyle, prav tako pa je pobral dve od treh glasbenih nominacij. Slavni gralski par Brad Pitt in Angelina Jolie prihaja na podelitev vsak po svojo nagrado, saj je "serijska posvojiteljica" dobila nominacijo za vlogo v filmu Pogrešan o pogrešanem otroku.

Britanska igralka Kate Winslet je po dveh zlatih globusih za glavno vlogo v "Revolutionary Road" in stransko vlogo v filmu Bralec prišla v poštev za oskarja le za slednjega in letos upa, da se ji ne bo ponovila zgodovina. Doslej je bila namreč nominirana že petkrat in je ostala praznih rok.

Po mnenju poznavalcev je bilo pri igralskih nominacijah največ presenečenj. Med nominiranci za glavno moško vlogo je Richard Jenkins ("The Visitor"), za najboljšo žensko Melissa Leo ("Frozen River") in stransko moško vlogo Michael Shannon ("Revolutionary Road").

Med nominirankami za najboljšo žensko vlogo sta tudi Anne Hathaway ("Rachel Getting Married") in Meryl Streep (Dvom). Pri moških pa lahko na pozlačeni kipec upata tudi Frank Langella ("Frost/Nixon"), Sean Penn ("Milk") in Mickey Rourke ("The Wrestler"). Izpadli pa so med drugim Clint Eastwood ("Gran Torino"), Sally Hawkins ("Happy-Go-Lucky") in Kristin Scott Thomas ("I've Loved You So Long").

Robert Downey mlajši je med nominiranci za najboljšo stransko moško vlogo v komediji Tropski vihar (Tropic Thunder), v tekmi, v kateri bo potrebno premagati skoraj zanesljivega zmagovalca Ledgera, pa je tudi Josh Brolin ("Milk"), ki se je sicer proslavil z vlogo predsednika Georgea Busha v filmu o nekdanjem predsedniku režiserja Oliverja Stonea.

V igri je prav tako tudi vse boljši Philip Seymour Hoffman, ki igra duhovnika (Dvom). Med nominacijami za stransko žensko vlogo so tudi Penelope Cruz (Ljubezen v Barceloni), Viola Davis (Dvom) in Taraji Henson ("The Curious Case of Benjamin Button") ter Marisa Tomei ("The Wrestler") in Amy Adams (Dvom).

Med nominiranci za najboljše scenariste so Martin McDonagh ("In Bruges"), Courtney Hunt ("Frozen River"), Mike Leigh ("Happy-Go-Lucky"), Dustin Lance Blank ("Milk") in Andrew Stanton ter Jim Reardon za risanko ("Wall-e"), ki je nominirana tudi za najboljši animirani film.

Med nominiranci za najboljši tuji film je favorit izraelska drama o Bližnjem vzhodu ("Waltz with Bashir"), sicer pa so nominacije prejeli še nemški film ("The Baader Meinhof Complex"), francoski (Razred), japonski (Departures) in avstrijski (Revanche).