"Žal nisem seznanjen s stališčem Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) slovenskih filmskih producentov. V pismu ministrice za kulturo Majde Širca, ki v posplošeni obsodbi pravzaprav inkriminira nadzorni svet Filmskega sklada RS v celoti, ne najdem drugega razloga kot napad na mojo osebno integriteto. Tudi tokrat gre za politično inscenacijo, ki za mene ni nova," je na vprašanje odgovoril Pogačnik.

Pogačnik je Širci na pismo o nameri za razrešitev poslal dva pisna odgovora. V prvem je med drugim zapisal: "Moj naglavni greh je zagotovo ta, da sem se ves čas mandata nepopustljivo zavzemal za kontinuiteto v produkciji slovenskega filma in še posebej za globalne interese svobodnih filmskih delavcev in ustvarjalcev. Tudi vlogi edinega strokovnega filmskega društva sem poskušal ob vsaki priliki dati veljavo, ki mu gre, ne glede na nesmiselno doktrino aktualnega trenutka."

"Tudi tokrat niste zamudili priložnosti, obdarovali ste me kar z božičnim darilom, s pismeno odpustnico. S povratnico. Prehiteli ste celo moj mandat v nadzornem svetu, ki mi čez tri mesece poteče. Ni kaj, pričakovana poteza ljudi na oblasti, ki zatrjujejo, da delujejo nepolitično. Zagotovo poteza, ki me lahko samo ohrabruje, da sem na pravi poti," je še zapisal v pritožbi ministrici za kulturo 27. decembra lani, ki jo je nato 1. januarja dopolnil.

V dopolnjenem odgovoru je zapisal, da ga ministrica ni poklicala na razgovor, kar bi bilo po njegovih besedah za pričakovati, saj Pogačnik v nadzornem svetu zastopa prav ministrstvo za kulturo. Ministrico je prav tako pozval, naj utemelji v "pismu o nameri" zapisano trditev, da ga s položaja razrešujejo, ker naj bi v svetu deloval kot slab gospodar. "Z vso izkazano dolžnostjo vam lahko odgovorim na vsa vaša vprašanja, če mi jih le zastavite," je pozval Širco.

Pogačniku se zdi razrešitev posameznik članov nadzornega sveta neetična in diskriminatorna

Poleg tega je Pogačnik v drugi pritožbi, naslovljeni na ministrstvo za kulturo, zapisal, da se mu zdi razrešitev posameznih članov nadzornega sveta "skrajno neetična, diskriminatorna in nekorektna, ker so za vsako odločitev nadzornega sveta potrebni najmanj štirje glasovi in ne le glas režiserja Jožeta Pogačnika". Po njegovih besedah ministrica s tem krši volilne in koalicijske zaveze in ga povprek obtožuje nečesa, česar ni storil, niti imel vpliva na to, ter ga očitno obravnava brezvsebinsko.

"Na nedavni seji nacionalnega sveta za kulturo ste še vneto zatrjevali, da boste kadrovali nepolitično. Vaše delitve na dobre in zle nadzornike pa so izrazito ideološko naravnane in še kako politično motivirane," je med drugim zapisal Pogačnik.

Malčič je v odgovoru zapisal, da bo mnenje o razrešitvi podal "po seznanitvi" z zadevo, Prodnik pa se na predlagano razrešitev še ni odzval.