Gospodarsko interesno združenje (GIZ) slovenskih filmskih producentov v javnem pismu vladi, ki ga je javnosti posredovalo danes, zahteva, da nemudoma potrdi predlagano razrešitev in zamenja člane nadzornega sveta sklada, saj so po mnenju združenja s svojim delovanjem krivi za zastoj filmske produkcije in so povzročili neizmerno škodo slovenski kinematografiji.

"Z vsakim dnem odlašanja zamenjave spornih članov nadzornega sveta Filmskega sklada se preprečuje vzpostavitev zakonitega stanja, saniranje povzročene škode in veča gospodarska škoda tistim producentom in filmskim ustvarjalcem, ki smo si drznili opozarjati na nepravilnosti v poslovanju Filmskega sklada vsa ta leta," piše v pismu, ki ga je podpisal predsednik Matjaž Žbontar.

Nedopustno se jim zdi, da bi ljudje, za katere so pristojne institucije nedvoumno ugotovile, da so kršili zakone in pravni red, še dalje imeli kakršenkoli vpliv na odločanje o njihovi usodi in usodi slovenskega filma.

Kot opominjajo v pismu, v letu 2007 ni bilo filmske produkcije, sanacije filmskih projektov so bile izvršene netransparentno in koruptivno, uvedeno je bilo pravilo izjem in nezakonito dodeljevanje sredstev Filmskega sklada, rušila se je enotnost stroke in poteptal pravni red. "Filmski sklad je bil opustošen in je še danes opravilno nesposoben," so prepričani producenti.

Spomnili so tudi, da te dni mineva prva obletnica od vložitve kazenske ovadbe zoper Malčiča in Prodnika, zato pozivajo pristojne institucije, naj že opravijo svojo dolžnost ter preprečijo nadaljnjo škodo.

Ministrica je, kot je znano, razrešitev omenjenih treh nadzornikov predlagala vladi decembra lani. Na njihovo mesto je predlagala režiserja in dramatika Dušana Jovanovića, finančnico Marjetico Mahne in pravnika z ministrstva za kulturo Nikolo Todorovića.