Ob tem je poudaril, da so razmere v dobavi zemeljskega plina slovenskim odjemalcem stabilne, saj so nabavni viri in poraba usklajeni. Geoplin namreč dobiva plin iz skladišč iz Avstrije in preko nabavnih poti iz Alžirije.

Prvi mož Geoplina še ni želel govoriti o škodi, ki jo je Geoplin - ta zagotavlja 95 odstotkov vsega zemeljskega plina Sloveniji - utrpel zaradi plinskega spora med Rusijo in Ukrajino. O škodi bo moč več povedati, ko bo Slovenija znova dobivala plin, družba pa bo o dogodkih in škodi pripravila tudi posebno analizo.

Številke in skladišča v Avstriji

Geoplin je imel ob nastopu redukcije v skladiščih v Avstriji za približno sto milijonov kubičnih metrov plina, kar zadošča za nekaj več kot mesec porabe. Slovenija je lani porabila 1,45 milijarde kubičnih metrov plina, od česar več kot polovico dobi iz Rusije. Trenutno, zaradi zime, več kot 40 odstotkov dnevne potrošnje plina odpade na distribucijo, v katero so vštete dobave plina gospodinjstvom, šolam, vrtcem oz. drugim ustanovam, več kot polovica pa na industrijo.

Dobava se bo zavlekla

Kot je znano, so danes iz Gazproma sporočili, da opazovalci, ki naj bi zagotovili nemoten potek dobave ruskega plina preko Ukrajine v zahodno Evropo, zamujajo z začetkom dela, saj Gazprom še ni prejel dogovora, ki so ga glede tega v soboto in danes podpisali Rusija, EU in Ukrajina. Zato v številnih državah pričakujejo, da se bo dobava plina, večina je predvidevala, da bo plin v Evropo pritekel v ponedeljek zvečer, še nekoliko zavlekla.

Rusija naj bi po ocenah strokovnjakov za vzpostavitev oskrbe s plinom predvidoma potrebovala približno 30 ur, za tranzit čez Ukrajino pa je potrebnih dodatnih 36 ur. To pomeni, da bi v idealnih razmerah uporabniki v Evropi dogovorjene količine plina dobili čez tri dni.