Sramote se bi sicer lahko rešila z zmago proti Albi prihodnji teden, a je to malo verjetno, saj Nemcem ravno tekma proti slovenskim košarkarskim prvakom prinaša uvrstitev v Top 16 evropske košarke.

Olimpija ob tem, da že peto leto zapored ni zmogla preboja v najboljšo šestnajsterico, z zadnjim mestom krepko draži preostalo Evropo, pa tudi vodstvo evrolige. Kandidatov za igranje v elitni konkurenci se po Stari celini tare. Še posebej so agresivni ruski klubi, ki v košarko vlagajo neznanske vsote denarja, a so z izjemo CSKA obsojeni na igranje v nižjih evropskih klubskih tekmovanjih, topovska hrana iz Tivolija pa jim odžira prostor. "Ni kaj. V prihodnji sezoni moramo priti v Top 16. In tudi bomo. Že zdaj je napočil čas za sestavljanje ekipe za jesen. Za igralce bodo naslednji meseci svojevrsten test, na koga bom lahko računal v prihodnje," napoveduje trener Uniona Olimpije Jure Zdovc.

Ni skrivnost, da se bo spomladi kdo, ki ima z Olimpijo večletno pogodbo, moral posloviti, kar je posledica slabega kadrovanja v poletju 2008. Že temelji, postavljeni na os Ilievski-Hukić-Milič, so se kmalu podrli. Najprej so v trio zarezale poškodbe, nato je z odhodom Ilievskega v Španijo razpadel. Ob slabi pripravljenosti (višek kilogramov) Marka Miliča in nemirnih rokah Jasmina Hukića (proti Fenerbahčeju trojke 7-0) je tako edina svetla točka Mirza Begić, ki je v tej sezoni čisto potihem postal prvi igralec Uniona Olimpije. Ostale košarkarje bo moral Zdovc v naslednjih tednih in mesecih spraviti v red ne le v taktičnem in fizičnem, pač pa tudi v psihološkem smislu. "Že na začetku tekme s Fenerbahčejem sem videl, da nekateri ne verjamejo vase in v moštvo. Ožboltova poškodba je vnesla še več nemira. Prepričan sem, da bosta novinca na položaju organizatorja igre prinesla red in stabilnost. Sem pa še vedno prepričan, da Fenerbahče ni boljši od Olimpije in da bi ga lahko premagali, če bi verjeli v uspeh," od svoje zmagovalne miselnosti ne popušča Zdovc.

Morda bosta več reda na tivolski parket res prinesla oba nova organizatorja igre, a bo potreben čas, da se bosta uigrala. Praznine na branilskih položajih pa pričajo, da je uprava v tej sezoni kadrovala začetniško. Najprej je odpustila Jonathana Wallacea in zanj ni našla zamenjave, nato se je na hitro poslovila še od Vlada Ilievskega in zunanjo linijo moštva pustila golo in boso. Mnogi tako menijo, da glavni cilj Uniona Olimpije do konca sezone nista naslova pokalnega in državnega prvaka, ampak vzpostavitev reda na igrišču in pri metodah dela funkcionarjev. Če bi klub imel športnega direktorja, marsikatere kadrovske neumnosti, ki si jo je Olimpija v tej sezoni privoščila, namreč ne bi bilo.