Podpis pogodbe, za katero Kralj naj ne bi imel pooblastil, z njo pa ni bil seznanjen nihče od državnih lastnikov Skimarja (Kapitalska družba, skupina Zavarovalnica Triglav in DSU), je bil tudi razlog, da so nadzorniki Skimarja v četrtek Kralja z mesta prokurista razrešili iz krivdnih razlogov. Ker je bil to za nadzornike Skimarja, ki jih po novem vodi Stojan Nikolić, sicer član Kadove uprave, zadosten razlog za krivdno razrešitev Kralja, se z drugimi očitki, ki so se v zadnjem času pojavljali na njegov račun, sploh niso ukvarjali.

Po neuradnih informacijah je Kralj pogodbo s kranjskih odvetnikom podpisal nekaj dni pred novim letom, v času brezvladja v Skimarju. Tik pred tem je namreč vršilec dolžnosti predsednika uprave Skimarja Ivan Štrlekar podal odstopno izjavo. Po pogodbi bi moral Elan Marine fizični osebi že do 5. januarja (na dan, ko je bila skupščina Skimarja) plačati okoli 700.000 evrov v enkratnem znesku, trdijo naši viri. Toda referentka, ki bi morala izvesti plačilo, je o načrtovani transakciji obvestila vodstvo Kada, ki je transakcijo preprečilo.

Po nekaterih informacijah se je spomladi vodstvo Elana Marine začelo pogovarjati z ministrstvom za obrambo o idejnem projektu za izdelavo bojnega plovila. "Ministrstvo za obrambo nima odprtega nobenega programa razvoja bojnega plovila in tudi nismo seznanjeni z informacijami, o katerih sprašujete v vaših vprašanjih," so nam pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Ali je Kralj res podpisal pogodbo za izdelavo bojnega plovila, Nikolić ni niti zanikal niti potrdil: "Kot smo pojasnili že v četrtek, smo nadzorniki razrešili Kralja iz krivdnih razlogov - zaradi prekoračitve pooblastil. Zaradi nadaljnjih postopkov in zaščite interesov družbe več informacij v tem trenutku ne moremo razkriti."

sebastjan.morozov@dnevnik.si