Začasni član uprave Kapitalske družbe, ki je največja lastnica Skimarja, in član novega nadzornega sveta begunjske družbe Stojan Nikolić je že po ponedeljkovi skupščini, ki ga je imenovala v nadzorni svet, napovedal, da bo imenovanje vodstva ena prednostnih nalog. Sedanje vodstvo se je namreč znašlo v takšni krizi, da je v.d. predsednika uprave Skimarja Ivan Štrlekar konec decembra podal odstopno izjavo, zoper prokurista Jožeta Kralja pa je predlagal razrešitev iz krivdnih razlogov.

Novi nadzorniki bi utegnili iz svojih vrst imenovati začasnega prvega moža Skimarja, tako kot je to pred slabim letom dni po odhodu Igorja Umka in Matjaža Šarabona storil bivši nadzorni svet, ko je za v.d. predsednika uprave za dobo enega leta imenoval Štrlekarja, medtem pa naj bi našel novo vodstvo. Štrlekar se sedaj nadeja, da bo vodenje skupine Elan vendarle čim prej prevzela stalna uprava, ki bo podjetje vodila več kot leto in pol ter bo zagotavljala kontinuiteto.

Da bi bilo vodstvo čim prej imenovano, si želi tudi predsednik Skimarjevega sindikata Dušan Ferjan, ki se je v torek že sestal z Nikolićem in zastopnico delavcev v nadzornem svetu Tanjo Vogelnik. "Potrebno je, da se zadeve čim prej odvijejo in da se določeni kadri takoj postavijo," je poudaril Ferjan, ki meni, da mora nova uprava takoj začeti z delovanjem in se spopasti z nekaterimi problemi, kakršen je na primer delna zaustavitev proizvodnje v Elanu Marine.

Prav tako Ferjan računa, da bi morala nova uprava sprejeti dokončno odločitev glede programa odpuščanja zaposlenih, ki ga je pripravil Štrlekar. Na pritisk sindikata Štrlekar zaenkrat zaposlenim še ni posredoval poimenskega seznama tistih, ki bodo delo izgubili, saj Ferjan zahteva, da ga prej obravnava nadzorni svet in da se o dokončnih ukrepih odloči nova uprava. Ob tem Ferjan upa, da bo število odpuščenih manjše od predvidenih 180.

Nov nadzorni svet mora po sklepu skupščine tudi takoj začeti z izvedbo postopka za izbiro posebnega revizorja za preveritev vodenja posameznih poslov družbe v zadnjih letih s posebnim poudarkom na sklepanju poslov, ki se nanašajo na storitve zunanjih svetovalcev in posrednikov. O dokončni izbiri posebnega revizorja bo nato odločila skupščini, saj naj bi po predlogu Kapitalske družbe stroške izvedbe posebne revizije krili družbeniki. Tako ne bi še dodatno obremenili Skimarja, ki je v minulem letu veliko sredstev namenil za skrbni pregled celotne skupine.