Bistven je pristop k delu, a ne samo njen, pač pa celotne ekipe. Po drugi plati je kraljica šprinta raven uspehov dvignila tako visoko k zvezdam, da se dosežki najuspešnejših posnemovalk Vesne Fabjan in Katje Višnar vidijo s tako razliko, kot bi primerjali Sneguljčico in sedem palčkov. Še vodja reprezentanc Marko Gracer je po prihodu iz doline Val di Fiemme uspehe Fabjanove, ki je bila na šprintih dvakrat deveta, ocenil s komentarjem, da lepo napreduje. Kot bi od vsake tekačice pričakovali, da bo še ena Petra Majdič.

Kraljice Petre in princeske Vesne, svetovne prvakinje do 23 let, ni mogoče primerjati. Dejstvo pa je, da je Vesna Fabjan tako vrhunska tekačica, da bo resna kandidatka za kolajno v Liberecu ter tudi 17. in 22. februarja 2010 v Vancouvru, kamor v soboto odhaja na predolimpijsko preizkušnjo v okviru niza svetovnega pokala. Na tomboli šprinta odločajo malenkosti. Tekačica Merkurja pa se enakovredno meri z najboljšimi. Trenutno je 12. v razvrstitvi šprinta s Petro Majdič na vrhu "lojtre".

Ko je Vesna Fabjan prišla iz zelo utrujajočega Tour de Ski, je že naslednji dan dopoldne pogledala posnetke tekov v Pragi in Novem Mestu. "Morala sem analizirati svoje nastope, da ugotovim, kaj moram še popraviti," je pojasnila motiv, ki tudi loči vrhunske od povprečnih. Čeprav po taktični in tehnični plati teka sodi v elitno peterico, še vedno vidi pomanjkljivosti, vidne le največjim poznavalcem: "Ugotovila sem, da se mi tehnika malce podre, ko postanem do konca utrujena. Opazila sem tudi reakcije drugih, saj sem se v Novem mestu zaradi predobrega začetka praktično sama uštela in dopustila, da me ujamejo, potem pa proti njim izgubim za centimetre. Moje mnenje je, da je rezerv največ v glavi."

Fabjanova že slovi po odličnem reakcijskem času in zelo eksplozivnem štartu, kot Matic Osovnikar v najboljši izvedbi. "Štart je v šprintu zelo pomemben. Poskušam biti v vseh elementih zelo zbrana. Zelo sem vesela tudi napredka pri vzdržljivosti, saj me v zaključkih ne pobira. Z malo sreče je možno vse," se svojih sposobnosti že dobro zaveda. Mimogrede, ima kar šest kilogramov manj kot lani, kar je seveda povezano z boljšo vzdržljivostjo. Z uspehi na pomembnih tekmah je prikupna Besničanka tudi že dokazala, da odlično prenaša tekmovalni stres. Za tekačice Fabjanovo ter Višnarjevo in Jezerškovo, ki gredo na ogled tekaško-biatlonsko-skakalnega olimpijskega parka Whistler, sicer skrbi trener Vladimir Korolkevič. Za trenerja, ki je postavil na noge slovenski biatlon, a so ga vodilni možje nesramno ogoljufali, sedaj pa je pripeljal v vrh še smučarske tekačice, je to nagrada in priznanje uspešnega dela. Ko smo ga vprašali, kdaj Vesno pričakuje na stopničkah svetovnega pokala, je pol v šali, pol zares, izstrelil: "Ko bom tudi jaz na tekmi."