predstavitev projektov Jurgna Wolffa (2007) in svetovalca za scenarije Jacquesa Akchotija (2008), letos pa se nam bo pridružil Christian Routh, izkušeni svetovalec za pripravo in pakiranje filmskih projektov, scenarist ter svetovalec za scenarije, vodja študij na MEDIA podprtih usposabljanjih ScripTeast in Four Corners. Fokus delavnice, ki se začne 22. januarja s predstavitvijo usposabljanja ScripTeast in seminarjem za producente v Ljubljani ter nadaljuje 23. in 24. januarja za producente in avtorje v Postojni, je pisni pitch oziroma predstavitev projektov na papirju, ki se uporablja pri prijavah na razpise, pri iskanju producentov, koproducentov in financerjev ter še na sto drugih načinov. Delovni filmski konec tedna v Postojni deluje kot aktivna delavnica z učenjem teorije in prakse, povezovanjem udeležencev in dobro zabavo.

Kratek festival kratkih študentskih filmov

Filmska fabula se je leta 2006 in 2007 krepila na področju strokovnega izobraževanja in lansko leto pritegnila pozornost z nadgradnjo: prikazom kratkih študentskih filmov akademij, ki so tekmovali za najboljši akademijski film za nagrado CILECT 2007 in jih je izbral profesor na AGRFT Martin Srebotnjak. Letošnja Filmska fabula v štiri slovenska mesta (Ljubljano, Maribor, Črnomelj in Postojno) prinaša izbor novih študentskih filmov, med katerimi bodo gledalci in žirija izbrali najboljšega, ki bo prejel nagrado proteus. Lani je nagrado prejel slovenski scenarist in režiser Matevž Luzar za svoj kratki film Prezgodaj dva metra spodaj.

Filmi na Filmski fabuli:

- High Hopes, Finska,

- Vestido Nuevo, Španija,

- Dunkelrot, Nemčija,

- AgapE, Slovenija,

- El ano del cerdo, Kuba,

- Tolya, Izrael.

Darilo Postojnčanom - brezplačen ogled novih slovenskih filmov

Postojna vsako leto v času Filmske fabule za štiri dni oživi filmske podobe na platnu kulturnega doma, kjer so prikazani novi igrani in dokumentarni slovenski filmi. Sivino zadnjih zimskih dni razbijejo barvite filmske podobe, ki so lani privabile številne ljubitelje filmov na brezplačne filmske predstave, kar je bogat doprinos Postojni, ki v kraju nima aktivne kinodvorane.

Najbolj filmska literarna zgodba

Festival zgodbe Fabula, v okviru katerega se odvija Filmska fabula, je pomemben del programa zgradil tudi na predstavitvah izvirnih literarnih kratkih zgodb, ki jih nadobudni avtorji javno predstavijo po različnih slovenskih mestih na Proznih mnogobojih. Izbor zgodb se stoči v Postojno v finale Proznih mnogobojev, kjer Filmska fabula doživi svoj vrhunec v združitvi literatov in filmskih ustvarjalcev. Izmed zgodb, ki so predstavljene v finalu Proznih mnogobojev, žirija Televizije Slovenija v zasedbi Andreja Vajevca, Polone Flere in Dijane Martinc izbere najbolj filmsko zgodbo, ki jo Televizija Slovenija odkupi za možnost prenosa v scenarij za kratki film.