Pahor, ki omenjenemu svetu predseduje, je sicer na današnji novinarski konferenci po seji vlade priznal, da je zaradi pomanjkanja komunikacije, ki ji je botrovala časovna stiska, prišlo do nejasnosti med njim in Lahovnikom glede ustanovitve omenjenega sveta, vendar pa so te že odpravili.

"Te nejasnosti so sedaj odpravljene. Danes smo se dogovorili, kako bo ta strateški svet nadaljeval svoje delo," je dejal Pahor in dodal, da bodo odpravili vse tiste težave, ki bi lahko ovirale, da bi ta svet dobro opravil svoje delo.

Pri tem je dodal, da sta se z ministrom Lahovnikom že pogovarjala in bosta pogovore tudi nadaljevala. "Če bo mogoče, se bom z ministrom Lahovnikom dogovoril, da bo podpredsednik tega sveta," je povedal Pahor, ki je prepričan, da bo dogovora z ministrom prišlo. Dimovski bo član sveta, po potrebi pa bodo svet še razširili z novimi člani.

Premier je ob vsem tem poudaril, da je že med volilno kampanjo in po njej poudarjal, da se je energetiki kot zelo pomembnemu strateškemu vprašanju prihodnosti Slovenije namenili premalo časa. "Gre za eno temeljnih strateških vprašanj naše prihodnosti," poudarja Pahor, ki energetiko označuje za "kisik gospodarstva". Aktualni dogodki, na primer rusko-ukrajinski spor glede plina, po njegovih besedah pomembnost energetike še dodatno potrjujejo.

Zaradi tega se je tudi odločil za ustanovitev omenjenega sveta, ki pa po Pahorjevih besedah ne bo odločal namesto vlade, ampak je posvetovalno telo. "Nič ne zavezuje vlade, da bi nasvete, ki jih dobi, tudi upoštevala, vendar pa smo ta posvetovalna telesa ustanovili ravno zato, da bi dobili dobre nasvete," je pojasnil in dodal, da bo vlada izbrala tiste nasvete, ki jih bo ocenila kot najbolj primerne. Za njihov sprejem bo nato sprejela tudi odgovornost.