"Tudi na Slovaškem velja rek, da kakor leto pričneš prvi dan, tako bo vse leto. Da bi pregovor le držal," se je na novoletni dan še bolj smejalo Hudaču. Italijanka Arianna Follis je Petri Majdič sicer odnesla 71. Zlato smučko, v sklopu česar je češki Tour de Ski. Drugo mesto v drsalnem šprintu in že 23. zmagovalne stopničke Petre Majdič so nadaljevanje pravljice, s čimer ostaja v boju za prestol kraljice Toura, ki bo okronana na jutrišnji famozni etapi na smučišču Alpe Cermis.

Petra Majdič ima na moravski Holmenkollen posebne, a ne posebej lepe spomine. Točno pred desetimi leti je 9. januarja začela svoje nastope v svetovnem pokalu. Tedaj smo v Dnevniku zapisali, da so ji ob dveh padcih na ledeni progi v smučino pomagali celo gledalci in da se bo po mnenju tedanjega glavnega trenerja Marka Gracerja morala bolj posvetiti prvini smučanja. "Res so mi pomagali gledalci," se je spomnila teka, ki ga je končala na 69. mestu, sedma z začelja. Nekaj višje, na 44. mestu, pa je bila Virpi Kuitunen. Kdo bi si mislil, da bosta po desetih letih in Petrinih točno 160 tekmah svetovnega pokala krojili elitne tekme Tour de Ski. "To je bil moj maksimum. Dušo in srce sem pustila na progi, vse je šlo tekoče, toliko zmorem," je silvestrsko klasiko ocenila Petra. Obe finski kraljici klasike, Kuitunen in Saarinen, sta bili znova spredaj, tudi Marit Bjoergen in Kowalczykova. "Bilo je podobno kot v Davosu, s podobno traso vred, Virpi pa nas je znova 'nabila'," je pripomnila Majdičeva.

Na novoletni dan je bila že podobna perfekcionistki. Taktične napakice so vse bolj redke, pa še teh se najbolj zaveda le sama. "Ni bilo popolno. Kvalifikacije so bile res super. (1. Genuin, 3. Majdič, 11. Fabjan, op. a.). V četrtfinalu pa mi je bilo težko. Verjetno sem se zaradi ohlajanja premalo oblekla, začelo me je zebsti in po šprintu sem bila čisto trda, v krču. A nisem se predala. V polfinalu je bilo že lažje. Veliki finale sem tekla, kolikor sem sposobna, odločajo malenkosti, štart, ovinki. Follisova je na tako hitri progi toliko bolj spretna, da ji še nisem kos," je mali Italijanki priznala primat drsalnega šprinta na Touru in nošenje črno-bele majice. Saarinenova je iz rdeče majice vodilne slekla rojakinjo Kuitunenovo, med moškimi pa se mladi Švicar Dario Cologna ni preoblekel že štiri dni.