"Vse družbe elektroenergetike, še posebno tiste, ki so v celoti v lasti države, pozivamo, da ukrepom in pozivom vlade, ki bi naj pripomogli lajšati nastale razmere, dodajo še svoje interne ukrepe in novim razmeram prilagodijo svoje poslovno ravnanje," so, kot so povedali za STA na ministrstvu, zapisali v pismu.

Pri tem mislijo predvsem na skrajševanje plačilnih rokov dobaviteljem glede na usmeritve vlade, interni nadzor in obvladovanje tekočih stroškov in izdatkov ter morebitno podaljšanje rokov za plačilo dobavljene električne energije podjetjem v krizi.

Kot so zapisali, je "primerno, da se vodstva družb, nadzorni sveti in ostali zaposleni odrečejo sicer legitimnim bonitetam oz. te omejijo na primerno raven, pri čemer naj bo skrb za likvidnost družbe prioriteta".

Pismo so prejeli Elektro Slovenije (Eles), Termoelektrarna Toplarna Ljubljana (TE-TOL), Holding Slovenske elektrarne (HSE), Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH), Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Primorska, GEN Energija in Geoplin.

"Naše priporočilo naj bo apel za vzgled predvsem tistim, ki so jim likvidna sredstva mnogo teže dosegljiva kot v naši panogi, kjer je plačilo energije normalna posledica dobave. Želimo, da z racionalnim ravnanjem in poslovanjem premostimo vse prej kot lahko obdobje, pri čemer verjamemo, da nam bo uspelo," so še zapisali v pozivu.