1. Akutni HIV sindrom: razvije se približno dva do šest tednov po okužbi. To je blaga, kratkotrajna bolezen, ki je podobna gripi ali infekcijski mononukleozi. Pogosti klinični znaki so zvišana telesna temperatura z močnim znojenjem, povečane bezgavke, vnetje žrela, makulopapulozni izpuščaj (vodeni mehurčki), bolečine v mišicah in sklepih, driska, glavobol.

2. Asimptomatska (brez vidnih simptomov, znakov) HIV okužba: Akutnemu HIV sindromu oziroma obdobju, v katerem se običajno pojavi ponavadi sledi obdobje brez simptomov. Danes inkubacija od okužbe do izraženega AIDS-a v razvitem svetu traja okoli 10 let. V obdobju brez simptomov so ljudje brez težav, čeprav jim imunski sistem postopoma popušča.

3. Zgodnja simptomatska faza okužbe s HIV: Nekateri bolniki razvijejo že kmalu po okužbi nespecifične splošne bolezenske znake, ki trajajo od nekaj tednov do enega leta. Med te simptome štejemo: utrujenost, subfebrilno stanje (stanje konstantne rahlo povišane telesne temperature), glavobol, nočno potenje, lažje ponavljajoče driske, izguba apetita in hujšanje.

4. Napredujoča simptomatska faza okužbe s HIV: Imunski sistem hitro slabi, število limfocitov T pade pod 200 limfocitov na mm3, bolniki postanejo zelo dovzetni za oportunistične okužbe in AIDS demence (Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen, ki prizadene višje možganske funkcije, kot so spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja in presoje), ki pa jih spremljajo tudi huje izraženi splošni simptomi – visoka temperatura, bruhanje, izguba apetita, driske …

5. Pozna faza HIV okužbe: Imunski sistem je popolnoma porušen, število limfocitov T je na najmanjšem nivoju (pod 100 limfocitov na mm3). Bolnik je močno dovzeten za okužbe z citomegalovirusom, Mycrobacterium-avium complex in k hudim oblikam demence in s tem k hitremu propadanju. Pogosti so še: limfomi možganov, razširjeni Kaposijev sarkom, toksoplazmoza možganov, kriptokokni meningitis…

6. Smrt: Okužba s HIV se praviloma konča s smrtjo. Bolniku odpove eden od vitalnih organov. Človek okužen s HIV praviloma ne umre zaradi HIV, temveč zaradi drugih okužb, ki napadajo s HIV oslabljeno telo. HIV je v tem primeru le posrednik smrti.

Več na: www.sexation.info