Kot so danes sporočili iz Nissana, bodo z januarjem v več domačih tovarnah uvedli dodatne dela proste dneve ter znižali hitrost tekočih trakov. Po zadnjih dostopnih podatkih je Nissan oktobra proizvodnjo na Japonskem zmanjšal na letni ravni za dobrih enajst odstotkov na 100.100 vozil.

Iz Honde, drugega največjega japonskega proizvajalca avtomobilov, pa so danes sporočili, da bodo v poslovnem letu, ki se izteče z marcem 2009, zabeležili le še 185 milijard jenov (1,5 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 61,9 odstotka manj od dosedanjih napovedi. V lanskem poslovnem letu je koncern ustvaril približno 600 milijard jenov (pet milijard evrov) dobička.

Zaradi močnega jena ter upada prodaje po vsem svetu se v Hondi bojijo, da bodo v drugi polovici poslovnega leta zabeležili izgubo iz poslovanja v višini 190 milijard jenov.

Napovedi o celoletnih prihodkih so v Hondi znižali za dobrih deset odstotkov na 10.400 milijard jenov (83,3 milijarde evrov). Medtem ko so doslej predvidevali, da bodo letos po vsem svetu prodali štiri milijone avtomobilov, bo prodaja po novih izračunih dosegla le 3,6 milijona avtomobilov.

Predsednik Honde Takeo Fukui je napovedal, da se bodo plače vodstva z začetkom leta 2009 znižale za deset odstotkov. Pred kratkim je objavil tudi izstop Honde iz formule ena.

V japonski avtomobilski industriji zaradi krize ostaja brez dela vse več delavcev, zaposlenih za določen čas. Tako je Nissan že napovedal, da bo v prvih treh mesecih zmanjšal število delovnih mest za 500.