Posel, ki ga je vodilo Madoffovo podjetje, ki je bilo oblikovano po Ponzijevi shemi oziroma piramidnem sistemu, se je izkazal za veliko laž. Za Madoffov sistem, ki je vlagateljem obljubljal zelo visoke kratkoročne obresti za posojeni denar, njihovo breme pa se je nato preložilo na nove investitorje, se je izkazalo, da naj obljubljeni denar za obresti sploh ne bi nikoli obstajal.

Madoffovo investicijsko podjetje je posel uspelo skleniti tudi z velikimi mednarodnimi bankami, skladi in bogatimi zasebnimi vlagatelji. Med oškodovanimi so Fred Wilpon, lastnik newyorškega baseballskega moštva Mets in nekdanji lastnik nogometne ekipe Eagles, in več bank ter podjetji po celem svetu, med drugim tudi francoska banka BNP, tokijski Nomura Holding Inc. in švicarska banka Neue Privat Bank.

Najbolj oškodovani v finančni prevari so trije ameriški skladi, ki so sredstva črpali od zasebnih vlagateljev in denar nato vlagali v Madoffovo podjetje, za katerega so bili prepričani, da jim bo omogočil zajetno pokojnino. Po zadnjih ocenah so oškodovani za več sto milijonov evrov.

Madoff je zaradi svojega ugleda uspel skleniti posel z bogatimi vlagatelji, ki so v njegovemu investicijskemu podjetju posodili več sto milijonov evrov. Kadarkoli se je na Wall Streetu vrtela velika količina denarja je bilo prisotno Madoffovo ime, zato so ga nekateri klicali „proizvajalec denarja“.

Omenjeno investicijsko podjetje je delovalo tako, da je starim vlagateljem neprestano izplačevalo denar in s tem privabljajo vedno nove vlagatelje. Ker Madoff denarja, ki so ga posojali vedno novi vlagatelji, ni vlagal naprej, je njegov sistem propadel, vlagatelji pa se sprašujejo ali bodo posojeni denar še kdaj videli. Če Bernardu Madoffu dokažejo krivdo, mu grozi do 20 let zapora.