Obtožnica na 76 straneh 51-letnega guvernerja bremeni, da je med drugim izsiljeval medijsko podjetje Tribune, ki je v ponedeljek razglasilo stečaj. Tribune je lastnik stadiona v Chicagu Wrigley Field, Blagojevich pa je za podporo države pri prodaji stadiona zahteval, naj odpustijo vse člane uredništva, ki so o njem kritično pisali. Na podoben način naj bi izsiljeval tudi druga podjetja, večinoma za pridobivanje denarja za politične kampanje.

Potem ko je Obama 4. novembra zmagal na predsedniških volitvah, se je začel proces iskanja njegovega začasnega naslednika v zveznem senatu, odločitev pa je po ustavi v rokah guvernerja. Blagojevich naj bi nemudoma začel trgovati, a je bil nepazljiv, saj mu je FBI že prisluškoval na podlagi sodnega naloga iz drugih preiskav. Kot navaja obtožnica, obstajajo posnetki o tem, da si je Blagojevich skušal pridobiti dobro plačano službo v upravnih odborih podjetij, dobro službo pa je iskal tudi za svojo soprogo Patricio Mell, sicer hčerko nekdanjega mestnega svetnika Chicaga Richarda Mella, ki je Blagojevichu pomagal začeti politično kariero.

Blagojevich naj bi sprejemal oziroma iskal različne možnosti, med drugim položaj v ameriški administraciji Baracka Obame ali položaj veleposlanika. Vse naj bi bilo zabeleženo na posnetku, ki so ga slišali agenti FBI pod vodstvom zveznega tožilca Patricka Fitzgeralda, ki je zaradi korupcije spravil v zapor tudi Blagojevichevega predhodnika na položaju guvernerja, republikanca Georgea Ryana.

FBI je aretiral tudi šefa Blagojevichevega kabineta

Kot je dejal Fitzgerald, je globina korupcije v primeru Blagojevicha presenetljiva. Poleg Blagojevicha je FBI že v ponedeljek zjutraj aretiral njegovega šefa kabineta Johna Harrisa. Blagojevich je še v ponedeljek grozil Bank of America s prepovedjo poslovanja z državo Illinois, dokler ne poravna obveznosti do delavcev propadlega podjetja za proizvodnjo oken in vrat Republic, ki so odmevno zavzeli tovarno in zahtevajo svojo pravico.

Blagojevich naj bi od raznih podjetij skušal izsiliti najmanj sedem milijonov dolarjev, izsiljevanje pa je pospešil zadnji mesec, ker bo januarja 2009 začel veljati nov zakon, ki prepoveduje politične donacije vsem podjetjem, ki imajo posle z državo, vrednejše od 50.000 dolarjev. Chicago sicer velja za leglo korupcije. Za Blagojevicha in tudi za Obamo je denar med drugim zbiral obsojeni Tony Rezko. Obtožnica pravi med drugim, da ima Blagojevich povezave z Rezkom in drugimi, med njimi milijonarjem Stuartom Levineom, ki sodeluje s preiskovalci.

Konec kariere za potomca srbskih priseljencev

Aretacija najverjetneje pomeni konec obetajoče politične kariere potomca priseljencev iz nekdanje Jugoslavije, ki je znal izkoristiti etnično raznolikost Chicaga, ki velja za "srbsko prestolnico" v ZDA. Leta 1992 je na pobudo svojega tasta Richarda Mella postal član državnega kongresa, leta 1996 je bil izvoljen v zvezni kongres, leta 2003 pa je prevzel položaj guvernerja države.

V njegovi politični karieri so mu pomagale tudi dobre zveze njegovega očeta Radiše Blagojevića, nekdanjega častnika jugoslovanske kraljeve vojske, po rodu iz vasi Krčmare blizu Kragujevca, ki se je priselil v ZDA leta 1947 in se poročil s potomko staršev iz Bosne in Hercegovine Milo Govedarico. Po prepričljivi zmagi na volitvah za guvernerja leta 2002 so mu v srbski skupnosti v ZDA napovedovali sijajno kariero celo z upanjem na predsedniško kandidaturo.

Blagojevich je temnopoltemu aktivistu Jesseju Jacksonu leta 1999 pomagal iz srbskega ujetništva rešiti tri ameriške vojake, ki so jih zajeli med operacijo zveze Nato na Kosovu. V tem času se je sprl z delom srbske emigracije v ZDA, ker je bil odločno na strani takratnega ameriškega predsednika Billa Clintona in njegove odločitve za bombardiranje Srbije. Blagojevich je leta 2002 podpiral vojno proti Iraku, kar je bil v tistem času dober znak visokih političnih ambicij, ker je večina, skupaj z newyorško senatorko Hillary Clinton mislila, da bo vojna hitra in neboleča, nasprotovanje pa evtanazija morebitnih predsedniških ambicij.