Türk je namreč 13. oktobra z najetim letalom Global Express odletel v Sarajevo, naslednji dan pa je od tam poletel v Mostar, Banjaluko in se nato vrnil v Ljubljano. Cena najema letala, ki sprejme 13 potnikov, je za omenjene štiri lete (z vsemi stroški) znašala okoli 89.000 evrov, Urad predsednika Republike Slovenije pa je od omenjene vsote poravnal dobrih 63.000 evrov.

"Predsednik republike uporablja najeto letalo, kadar potuje na uradni ali državniški obisk v tujo državo, saj to zahtevajo meddržavni običaji in s tem povezan protokol, pri katerem se predsednika sprejme z vojaškimi častmi," pojasnjujejo v uradu predsednika. "Upoštevajoč ustavno strukturo Bosne in Hercegovine je predsednik potoval v vsako od obiskanih entitet Bosne in Hercegovine na enak, protokolarno določen način," dodajajo v Türkovem uradu. Cena najetega letala je po njihovih zagotovilih odvisna od več dejavnikov, kot so velikost letala, čas in dolžina leta ter pristanka, pristajalna taksa posameznega letališča, trajanje obiska, stroški letalske posadke in cene goriva. "Informacije, ki so se pojavile v nekaterih medijih, da naj bi imelo to letalo zasebno sobo s prho in francosko posteljo, ne držijo," še opozarjajo v uradu predsednika.

Da omenjeni let v delovanju urada predsednika republike ni bil zunaj običajnih načrtov potovanj, po mnenju urada dokazuje tudi letošnji obseg stroškov za najem letal, ki so znašali približno 409.000 evrov. Urad predsednika republike je denimo leta 2006 plačal za najemanje letal 455.000 evrov.