Po pojasnilih predsednika uprave družbe Jožeta Colariča tudi ni šlo za preiskavo, temveč le za zbiranje podatkov v okviru sektorske analize farmacevtskega trga in konkurenčnosti tega trga ter morebitne zlorabe intelektualne lastnine s strani originatorjev. "Evropska komisija želi namreč izvedeti, kako originatorji otežujejo generičnim farmacevtom vstop na trg," je povedal Colarič. "Pridobili so podatke, jih zapakirali in šli," je povedal.

Po pojasnilih, ki smo jih dobili iz evropske komisije, tokratna preiskava, ki je potekala v različnih evropskih državah, ni povezana s sektorsko analizo farmacevtskega trga, kot trdi Krka. Gre za preliminarno stopnjo preiskave suma praks omejevanja konkurence, pojasnjujejo v Bruslju, kjer sicer dodajajo, da preiskava sama še ne pomeni, da je družba kriva zlorabe konkurence in ne prejudicira rezultata preiskave. Colarič je prepričan, da gre samo za drugi krog iste preiskave. "Krka je le eden od generikov, kjer so bili v zadnjih dneh predstavniki evropske komisije. Ta se je namreč odločila narediti še en krog obiskov farmacevtskih družb," nam je povedal.

Po neuradnih informacijah naj bi predstavniki komisije preiskavo v Krki usmerili v natančno določene učinkovine, zahtevali naj bi vpogled v konkretne pogodbe, IT-forenziki naj bi pregledovali tudi elektronsko pošto. Colarič je zanikal, da bi komisija iskala kakšne določene sporazume z drugimi farmacevtskimi družbami ali zahtevala podatke o poravnavah pri patentnih sporih. Kakšne podatke so želeli od vodstva Krke, pa ni povedal