Nadzorni svet je na seji podprl usmeritve uprave za zagotovitev likvidnosti družbe z zagotovitvijo ustreznega razmerja med kapitalom in finančnim dolgom družbe ter zagotovitev stabilnega razvoja odvisnih družb, vključno z možnostjo prodaje dela premoženja družbe, je predsednik nadzornikov Janko Kosmina po seji sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Nadzorni svet je soglašal s predlogom uprave za podelitev mandata svetovalcu za prodajo delnic družb Droga Kolinska in Petrol, vendar upravi naložil, da predlog o tem, katero od predlaganih naložb prodati, sprejme na podlagi pridobljenih ponudb in ob upoštevanju predlaganih kriterijev ter ga predloži nadzornemu svetu v potrditev.

Po besedah predsednika nadzornega sveta Istrabenza Janka Kosmine je kriza prisotna, zato je družba tudi zaradi mogoče nekoliko preambicioznih načrtov, ki jih je nadzorni svet podprl, prisiljena ukrepati. "Na žalost bo zato treba nekatere naložbe prodati," je po poročanju Radia Slovenije po seji nadzornega sveta zatrdil Kosmina.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar pa je dejal, da imajo težave tudi druga podjetja in da jih vsak rešuje na svoj način: nekateri z odpuščanjem in zatekanjem k državi, drugi pa s prodajami naložb.

Skupina Istrabenz je v obdobju med januarjem in septembrom ustvarila 472,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Hkrati se je dobiček iz poslovanja povečal za 15 odstotkov na 29,9 milijona evrov. Čisti dobiček pa je z 12,2 milijona evrov zaostal za načrtovanim, in sicer zaradi višjih stroškov obresti in še ne izvedene načrtovane prodaje delnic družbe Mercator.

Padec cen vrednostnih papirjev v prvem devetmesečju je vplival na zmanjšanje vrednosti finančnih naložb in posledično kapitala družbe Istrabenz. Zaradi znižanja višine kapitala in povečanja finančnega dolga se je poslabšalo razmerje med stanjem kapitala in finančnimi obveznostmi tako na ravni holdinške družbe kot celotne skupine, še pojasnjujejo v koprskem holdingu.

Bavčar je letošnje poslovanje ocenil kot dobro, rezultati pa po njegovih besedah presegajo načrte. "Ocenjujemo, da bo leto 2008 kljub finančni krizi v okviru načrtov, ki smo jih sprejeli," je po poročanju Radia Slovenije dejal Bavčar.

Kot ocenjuje prvi mož Istrabenza, bodo v letu 2008 prihodki v višini 592 milijonov evrov preseženi, poslovni izid iz poslovanja v višini skoraj 38 milijonov evrov bo dosežen, denarni tok pa bo dosežen v višini nekaj več kot 80 milijonov evrov.