Na 31-odstotnem deležu, ki ga ima v Merfinu prek družbe BK Kapital predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, pa ima zastavno pravico Factor Banka, pri kateri je BK Kapital najel osem milijonov evrov posojila z obrestno mero v višini šestmesečnega EURIBOR plus 1,70 odstotka. Glavnica posojila sicer zapade konec junija leta 2010. Družba Merfin po zadnjih podatkih obvladuje 71,41-odstotni lastniški delež Merkurja, drugi največji delničar pa je družba Sava z nekaj več kot 20 odstotkov delnic, ki je bila del petčlanskega prevzemnega konzorcija na čelu z Merfinom.

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili, je še razvidno, da sta junija lani največ posojil med 63 družbeniki Merfina in Merfina dva najela člana Merkurjeve uprave Milan Jelovčan in Goran Čelesnik, in sicer vsak dobrih 1,5 milijona evrov. Po pol milijona evrov posojila pa je najelo še 17 družbenikov in velika večina jih mora posojila še odplačati. Posojilo morajo vrniti najpozneje do sredine leta 2017, prvi obrok pa jim zapade junija prihodnje leto. Obrestna mera je vezana na šestmesečni EURIBOR plus 1,3 odstotka na letni ravni.

Spomnimo, da je Merfin na čelu s Kordežem skupaj s še štirimi družbami Savo, Banko Koper, Interfin Naložbami in zagrebškim podjetjem Euro-Veneto v začetku lanskega novembra objavil prevzemno ponudbo za Merkur. Za financiranje prevzema pa je Merfin pri različnih bankah najel posojilo v višini kar 350 milijonov evrov. Prevzemniki so s ponudbo 405 evrov za delnico uspešno pridobili več kot 98 odstotkov Merkurja, nato so iztisnili preostale male delničarje, Merkurjevo delnico pa nato umaknili z borze. Merkurjevi menedžerji, združeni v Merfinu, bodo za dokončen prevzem Merkurja potrebovali še okoli 150 milijonov evrov.