Tega se dobro zavedajo tudi pri komisiji za športno plezanje, ki jo dolga leta uspešno vodi Tomo Česen. Nekdanji odličen alpinist hkrati poudarja, da so športni plezalci vsaj tako vrhunski in predani športniki kot drugi, ki nastopajo v medijsko odmevnejših panogah. "Včasih slišim primerjave z atletiko, pa s smučanjem... V svoji mladosti sem se ukvarjal s številnimi športi. Bil sem tudi na raznoraznih reprezentančnih treningih. Lahko vam zagotovim, da je vadba športnih plezalcev težavnejša. Da ne rečem, da sem bil presenečen, kaj nekateri pojmujejo kot trening," trdi Tomo Česen.

V Sloveniji je bilo v zadnjih letih najpopularnejše plezanje v težavnosti, ki je dolgo časa veljalo za formulo 1 športnega plezanja. V zadnjih letih pa si v mednarodni organizaciji prizadevajo, da bi bili najboljši na svetu čimbolj vsestranski, kar pomeni, da bi tekmovali v vseh treh disciplinah, se pravi v težavnosti, balvanskem plezanju in hitrosti. Lani je bila Natalija Gros skupna zmagovalka svetovnega pokala, letos pa bo je bila Škofjeločanka tretja.

V tej sezoni je novost ta, da je bilo potrebno za skupno uvrstitev tekmovati v dveh od treh disciplin, prvič pa je bilo več tekem svetovnega pokala v balvanskem plezanju (sedem) kot težavnosti (šest).

"Osebno mi je vseeno, če gre za plezanje v težavnosti ali bolderju. Oboje imam rada, ne maram pa hitrosti," pravi letošnja evropska prvakinja v balvanskem plezanju in kombinaciji Natalija Gros, ki sta jo v en glas podprli tudi drugi tvorki slovenskih uspehov v športnem plezanju Mina Markovič in Maja Vidmar. "Hitrostno plezanje je precej popularnejše v Rusiji in Ukrajini, z njim pa se ukvarjajo tudi Kitajci. Je sicer zelo atraktivno, a pri nas ima daljšo tradicijo težavnost," odgovarja Česen, ki ni preveč optimističen, da bi Slovenija v kratkem gostila kakšno veliko tekmovanje. "Potrebnega bi bilo precej več denarja, kot ga gre za organizacijo kranjske tekme svetovnega pokala v težavnosti. Sestavljanje balvanov je precejšen finančni zalogaj, povrhu pa bi moralo biti v projekt vključenih precej več ljudi," odgovarja Česen.

Predsednik Planinske zveze Slovenije Franci Ekar je Česnu vrgel kost in rekel, da bi se vse skupaj lahko začelo pri predstavitvi ambicioznega načrta, ki bi ga bilo treba ustrezno predstaviti Ministrstvu za šolstvo in šport, Olimpijskemu komiteju Slovenije ter Fundaciji za šport.