Vzdušje na vodilni azijski borzi je sledilo ponedeljkovemu padcu tečajev v New Yorku, na vlagatelje pa je negativno vplivala tudi rast jena v primerjavi z drugimi valutami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vrednost dolarja se je s ponedeljkovih 99,12 jena danes v Aziji znižala na 97,80 jena, vrednost evra pa s 127,07 jena na 124,53 evra. Močna domača valuta neugodno vpliva na rezultate japonskih izvoznikov.

Svoj delež k zaskrbljenosti trga so prispevali tudi neobetavni poslovni rezultati podjetij. Med njimi je na primer japonski proizvajalec ur Citizen Holdings, katerega delnice so se po tretjinskem znižanju napovedi dobička pocenile za 10 odstotkov.

Podobno so se gibali tudi tečaji delnic na drugih borzah v Aziji. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 2,2 odstotka, v Avstraliji so se delnice pocenile za 3,6 odstotka, padale so tudi v Singapurju, Južni Koreji in Indiji. V Šanghaju so se delnice v povprečju pocenile za 1,5 odstotka, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vlagatelje na newyorški borzi močno skrbi možnost recesije v ZDA in svetu, tako da na njihovo previdnost pri nakupih ni pozitivno vplival niti 586 milijard dolarjev vreden gospodarski stimulacijski paket, ki ga je v nedeljo napovedala Kitajska. Vlagatelji so se bolj kot za nakupe odločali za prodajo delnic, kar je njihove tečaje potisnilo navzdol.

Osrednji delniški indeks borze na Wall Streetu Dow Jones je v ponedeljek izgubil 73,27 točke oz. 0,82 odstotka na 8870,54 točke, tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 30,66 točke oz. 1,86 odstotka na 1616,74 točke. Negativen rekord so zabeležile delnice ameriškega avtomobilskega koncerna General Motors (GM). Izgubile so več kot 20 odstotkov in padle na vrednost treh dolarjev, kar je najnižje v zadnjih 60 letih.